Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

femme-fatale, femme-fatale-2023 Njena.si

Skrito v raju: Igralka blestela na fotografiranju ...

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Slovenija četrta

Deli na:

Slovenska košarkarska reprezentanca je 36. evropsko prvenstvo na Poljskem končala na četrtem mestu in tako ostala brez tako želene in napovedane medalje. V tekmi za bronasto medaljo je izgubila z Grčijo s 56:57.

Slovenska košarkarska reprezentanca je 36. evropsko prvenstvo na Poljskem končala na četrtem mestu in tako ostala brez tako želene in napovedane medalje. V tekmi za bronasto medaljo je izgubila z Grčijo s 56:57.

* Dvorana Spodek, gledalcev 6000, sodniki: Hierrezuelo (Španija), Jovčić (Srbija), Cmikiewicz (Poljska).
* Slovenija: Slokar 9 (4:4), Lakovič 16 (3:4), Udrih 5 (2:2), Brezec 4 (2:2), Klobučar 1 (1:2), Nachbar 9 (1:2), E. Lorbek 12 (1:2).
* Grčija: Borusis 9 (1:2), Zisis 6 (4:4), Spanulis 3 (1:4), Calathes 4, Fotsis 5 (0:1), Printezis 4 (2:2), Perperoglu 3, Skorcanitis 23 (9:12).
* Prosti meti: Slovenija 14:18, Grčija 17:25.
* Met za dve točki: Slovenija 9:30, Grčija 14:27.
* Met za tri točke: Slovenija 8:27 (Lakovič 3, Nachbar 2, Slokar, Udrih, E. Lorbek), Grčija 4:20 (Borusis 2, Fotsis, Perperoglu).
* Skoki: Slovenija 36 (22 + 14), Grčija 38 (27 + 11).
* Osebne napake: Slovenija 26, Grčija 27.
* Pet osebnih: D. Lorbek (40.), Slokar (40.).

Slovenska košarkarska reprezentanca je 36. evropsko prvenstvo na Poljskem končala na četrtem mestu in tako ostala brez tako želene in napovedane medalje. Ni dvoma, da bi si Slovenija po prikazanih igrah v Varšavi, Lodžu in Katovicah zaslužila odličje, toda žal je košarka igra z žogo, ki je okrogla in ta se lahko odbije v katerokoli smer. V soboto in nedeljo ni ubogala naših želja.

Slovenski strateg Jure Zdovc je tekmo pričel z nekoliko presenetljivo postavo - Jaka Lakovič, Jaka Klobučar, Boštjan Nachbar, Uroš Slokar, Erazem Lorbek, ki je sicer po minuti igre že zaostajala z 0:5, a nato po dveh trojkah Boštjana Nachbarja vendarle vzpostavila ravnotežje. Povedla je s 13:9, nakar je na sceno stopila sodniška trojka, ki je bila več kot očitno naklonjena našemu tekmecu. Grčija je pač košarkarska velesila, predsednik evropskega dela Mednarodne košarkarske zveze (FIBA) pa je Grk Georgios Vasilokopulos, ki je sedel le nekaj metrov stran od parketa. Čudne sodniške odločitve so se kar vrstile in Grki so dobili zagon. Zlasti naturalizirani Američan, temnopolti orjak z 205 centimetri in 156 kilogrami Sofoklis Skorcanitis, ki je kot za šalo pometal s slovenskimi centri. V prvi četrtini je dosegel osem točk, ki so Grčiji in sodniški trojki pomagali do vodstva.

Slovenija resda ni igrala tako vrhunsko kot na prejšnjih tekmah. Škripal je predvsem napad, vendar se je bilo, čeprav je bilo na tribunah dvorane Spodek več kot 3000 glasnih slovenskih navijačev, po bolečem porazu v polfinalu manj kot 24 ur nazaj težko boriti proti motivirani in zaščiteni zasedbi Grčije. Minimalno vodstvo je ta v 13. minuti povišala na deset točk (13:23) in razliko ohranila vse do odmora.

V drugem polčasu je Slovenija potrebovala manjši čudež za preobrat, saj so bili nosilci igre fizično in mentalno povsem izčrpani. Jaka Lakovič je na primer svoje prve točke dosegel šele v 25. minuti, ko je semafor kazal izid 36:29, tudi ostali igralci pa so bili nerazpoloženi v napadu. Slovenija je imela pri izidu 40:33 (29.) komaj 24-odstotni met iz igre (10:42). Medalja se je oddaljevala iz minuto v minuto, čeprav je bil zaostanek še vedno dosegljiv in je po tridesetih minutah znašal vsega pet točk.

Na pomoč grški reprezentanci je v tretji četrtini priskočila celo grška televizija, ki je pod košem, na katerega je napadala Slovenija, prižgala močan reflektor in ga usmerila naravnost proti igrišču. Šele po posredovanju vodje članskih reprezentanc Mateja Avanza in delegatov za zapisnikarsko mizo ga je ugasnila.

Jasno je bilo, da ne gre več samo za košarko. Na parketu se je bila prava vojna. Slovenija je napadla z vsemi orožji, vendar je imela na drugi strani preveč sovražnikov. V 33. minuti se je po trojki Sama Udriha približala na 44:45, točko zaostanka pa je imela tudi v 37. minuti (46:47). Tedaj so vajeti igre znova prevzeli sodniki. Grškemu orjaku so na hitro podarili štiri proste mete (46:51) in čeprav je trojka Jake Lakoviča še zbudila upanje (49:51), je tega ponovno oddaljil Antonios Fotsis, ki je 31 sekund pred koncem zadel trojko za 49:54. Slovenija se je tik pred iztekom časa še približala, vendar so bile štiri sekunde za zadnji napad premalo. Obupni poskus Boštjana Nachbarja je bil daleč od cilja.

Slovenski košarkarji se bodo v ponedeljek vrnili v domovino. Ob 16. uri bodo pristali na Brniku, ob 17.45 pa je za njih na Slovenski cesti v Ljubljani (pred Namo oziroma Pošto) pripravljen oder za sprejem. Žal brez medalj okoli vratu, a z najboljšim dosežkom na evropskih prvenstvih.