Screenshot_2 Svet24.si

Umrl je Božidar Lapaine, hrvaški oblikovalec ...

fantka Svet24.si

Drobna zadovoljstva vodijo v prostor neskončnih ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

slovenija odbojka najdic planinsec af Ekipa24.si

Kaj se dogaja v slovenski reprezentanci?! Novi ...

skrito-v-raju Njena.si

Edvard Steiner: srčen človek ali velik ...

ronaldo sesko lv Ekipa24.si

Srbi zaradi Slovenije že trepetajo pred evropskim...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Danska je dobila prvo premierko v zgodovini

Deli na:
Danska je dobila prvo premierko v zgodovini

Foto: Reuters

Na četrtkovih parlamentarnih volitvah na Danskem je zmagala opozicijska levosredinska koalicija pod vodstvom socialdemokratov. Njihova voditeljica, 44-letna Helle Thorning-Schmidt, bo tako postala prva danska premierka.

Izid glasovanja je bil sicer tesnejši, kot so napovedovali. Po uradnih podatkih, objavljenih po preštetju 99,2 odstotka glasovnic, je levica dobila 89 od 179 sedežev v parlamentu, desnica pod vodstvom dosedanjega premiera Larsa Lokkeja Rasmussena pa 86.

Levica naj bi poleg tega dobila vsaj še dva od štirih sedežev, ki pripadajo danskim polavtonomnim ozemljem Grenlandiji in Ferskim otokom.
 
Rasmussen je že priznal poraz. Kot je povedal ponoči, je vodjo socialdemokratov poklical po telefonu in ji čestital, poročajo tuje tiskovne agencije.
 
Volilna udeležba je bila visoka, 87,7-odstotna, oziroma za dobro odstotno točko višja kot na zadnjih volitvah leta 2007.
 
Z zmago levice se na Danskem končuje desetletno obdobje, ko je imela v politiki velik vpliv nacionalistična Danska nacionalna stranka (DF), znana po svojem nasprotovanju priseljevanju. Omenjena stranka je bila namreč ključna zaveznica sicer manjšinske desnosredinske vlade.
 
V levosredinski koaliciji so poleg socialdemokratov, ki naj bi imeli v novem parlamentu 45 sedežev oziroma toliko kot doslej, še zeleni, ki so število poslancev podvojili in jih bodo imeli deset, ter socialno-liberalna stranka, ki bo imela 17 poslancev oziroma osem več kot doslej.
 
Nova premierka je že pred volitvami napovedovala, da se bo kljub gospodarski krizi, ki je prizadela tudi Dansko, zavzemala za ohranitev socialnega sistema. To naj bi dosegli z zvišanjem davka za najbogatejše ter podaljšanjem delovnika za 12 minut.
 
Danska sicer ni članica območja evra, je pa njena valuta, krona, vezana na evro, zato težave v območju evra vplivajo tudi na njeno pretežno izvozno usmerjeno gospodarstvo.
 
Thorning-Schmidtova je na čelu danskih socialdemokratov že štiri leta, ima dva otroka in je poročena s sinom nekdanjega britanskega laburističnega voditelja Neila Kinnocka. Med drugim je bila v svoji politični karieri evropska poslanka.