Screenshot_2 Svet24.si

Umrl je Božidar Lapaine, hrvaški oblikovalec ...

spanje, raziskava Svet24.si

Sanje pod nadzorom

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

kucan drnovsek bobo Reporter.si

Kučanova huda napaka: Drnovška je imel za ...

slovenija odbojka najdic planinsec af Ekipa24.si

Kaj se dogaja v slovenski reprezentanci?! Novi ...

Ena zadnjih fotografij kralja Karla III., na njegovem obrazu je videti žalost in trpljenje Odkrito.si

Razpad monarhije? Veriga sramotnih neresnic

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Slovaški predsednik v BiH zakuhal diplomatski incident

Deli na:
Slovaški predsednik v BiH zakuhal diplomatski incident

Foto: Reuters

Slovaški predsednik Ivan Gašparovič je v sredo z izjavami v Banja Luki povzročil negodovanje Sarajeva. Po srečanju s predsednikom Republike srbske Miloradom Dodikom je namreč Republiko srbsko in BiH primerjal s Slovaško in Češko. Zaradi tega je član predsedstva BiH Bakir Izetbegović na zagovor poklical slovaškega veleposlanika Miroslava Mojžito.

Gašparovič, ki je bil v torek in sredo na obisku v BiH, je po srečanju z Dodikom pred novinarji dejal, da je s slednjim govoril o dobrih odnosih med Slovaško in Češko, "v tem kontekstu pa tudi o sodelovanju med BiH in Republiko srbsko".

Novinarji so nato zahtevali pojasnilo za to izjavo, nakar je Gašparovič dejal, da sta "Republika srbska in BiH kot Slovaška in Češka, v marsičem podobni". "Če je uspešna Republika srbska, bo uspešna tudi BiH in, prepričan sem, tudi Zahodni Balkan. Zato je tudi od politikov v teh državah odvisno, do katere mere so pripravljeni sodelovati in iskati soglasje," je po poročanju tiskovne agencije Federacije BiH Fena dodal slovaški predsednik.

Te besede, ki so se danes uvrstile na naslovnice časnikov v BiH, so v Federaciji BiH sprejeli s presenečenjem in negodovanjem, saj so jih številni razumeli kot enačenje med državo BiH in entiteto Republiko srbsko oz. jo interpretirali, kot da Gašparovič Republiko srbsko obravnava kot državo.

Zaradi tega je bošnjaški član predsedstva BiH Izetbegović na zagovor poklical veleposlanika Slovaške, s katerim se je danes sešel in od njega zahteval pojasnila Gašparovičevih izjav. Na zunanjem ministrstvu v Bratislavi so medtem danes poudarili, da slovaški predsednik v nobenem primeru ni izpodbijal suverenosti BiH, poroča slovaška tiskovna agencija Tasr.