SAS Manthatisi Svet24.si

V bizarni nesreči umrla Gillian Elizabeth Hector,...

arheolog Svet24.si

Foto: V Zambiji odkrili nenavadno najdbo

20200310-00994436 Necenzurirano

Nekdanja desna roka Bešiča Loredana dela za ...

rtvs Reporter.si

Javna hiša pred moralnim bankrotom: RTV Slovenija...

roglic Ekipa24.si

Rogličev nekdanji sotekmovalec udaril: ...

lesley-maxwell Odkrito.si

Babica razkriva: "Mladi fantje norijo za mojim ...

Olimpija Ekipa24.si

Olimpija do zdaj zaslužila skoraj 3 milijone, ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Slovaški predsednik v BiH zakuhal diplomatski incident

Deli na:
Slovaški predsednik v BiH zakuhal diplomatski incident

Foto: Reuters

Slovaški predsednik Ivan Gašparovič je v sredo z izjavami v Banja Luki povzročil negodovanje Sarajeva. Po srečanju s predsednikom Republike srbske Miloradom Dodikom je namreč Republiko srbsko in BiH primerjal s Slovaško in Češko. Zaradi tega je član predsedstva BiH Bakir Izetbegović na zagovor poklical slovaškega veleposlanika Miroslava Mojžito.

Gašparovič, ki je bil v torek in sredo na obisku v BiH, je po srečanju z Dodikom pred novinarji dejal, da je s slednjim govoril o dobrih odnosih med Slovaško in Češko, "v tem kontekstu pa tudi o sodelovanju med BiH in Republiko srbsko".

Novinarji so nato zahtevali pojasnilo za to izjavo, nakar je Gašparovič dejal, da sta "Republika srbska in BiH kot Slovaška in Češka, v marsičem podobni". "Če je uspešna Republika srbska, bo uspešna tudi BiH in, prepričan sem, tudi Zahodni Balkan. Zato je tudi od politikov v teh državah odvisno, do katere mere so pripravljeni sodelovati in iskati soglasje," je po poročanju tiskovne agencije Federacije BiH Fena dodal slovaški predsednik.

Te besede, ki so se danes uvrstile na naslovnice časnikov v BiH, so v Federaciji BiH sprejeli s presenečenjem in negodovanjem, saj so jih številni razumeli kot enačenje med državo BiH in entiteto Republiko srbsko oz. jo interpretirali, kot da Gašparovič Republiko srbsko obravnava kot državo.

Zaradi tega je bošnjaški član predsedstva BiH Izetbegović na zagovor poklical veleposlanika Slovaške, s katerim se je danes sešel in od njega zahteval pojasnila Gašparovičevih izjav. Na zunanjem ministrstvu v Bratislavi so medtem danes poudarili, da slovaški predsednik v nobenem primeru ni izpodbijal suverenosti BiH, poroča slovaška tiskovna agencija Tasr.