Annalena Baerbock Svet24.si

Sledi kibernetskega napada na nemško vladajočo ...

ženska Svet24.si

Iskrenost do samega sebe je najboljša ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

hisa tomc LJ-pl007 Reporter.si

To so hiše, ki jih evropski poslanci Zver, Tomc ...

slovenija hokej iihf Ekipa24.si

Cilj izpolnjen! Slovenija se je spet vrnila med ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

sveca Ekipa24.si

Groza! Tragična nesreča mladega Slovenca! Komaj ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Slavoj Žižek, Oliver Stone in Cipras na levičarskem festivalu v Zagrebu

Deli na:
Slavoj Žižek, Oliver Stone in Cipras na levičarskem festivalu v Zagrebu

Foto: Bobo

Hrvaški predsednik Ivo Josipović je včeraj sprejel najbolj izpostavljene goste zagrebškega Subversive festivala, ameriškega režiserja Oliverja Stonea, slovenskega filozofa Slavoja Žižka in grškega politika Aleksisa Ciprasa, so sporočili iz Josipovićevega urada. Žižek in Cipras sta na festivalu govorila o vlogi evropske levice.

Pred srečanjem z Josipovićem je Žižek v izjavi novinarjem povedal, da skrajnja politična levica ni edina politična alternativa obstoječemu gospodarskemu svetovnem redu. "Možno je biti za korak bolj radikalen, ne pa vstopiti v levičarsko norijo, ki državo pelje v propad. Možno je biti levičar in razumsko pragmatičen," je Žižkovo izjavo povzela hrvaška tiskovna agencija Hina.

Znani ameriški režiser Stone je novinarjem dejal, da je v ZDA na oblasti enaka vojaško-industrijska oligarhija, ki je bila na oblasti po drugi svetovni vojni. Ponovil je, da ZDA deluje kot cesarstvo in supermočna država, ki je pogosto uničujoča. "To je težko spremeniti," je ocenil Stone in obenem izrazil upanje, da bo novi grški premier ravno Cipras, kot predstavnik nove grške levice.

Cipras je sicer poudaril, da se rešitev obstoječih težav v Evropski uniji nahaja v radikalnih političnih spremembah, ki jih je potrebno reševati s skupnimi prizadevanji. "Evropski narodi se morajo skupaj boriti za drugačno in boljšo prihodnost," je še povedal.

Hrvaški predsednik Josipović se je z gosti pogovarjal o pomenu in prihodnosti Evropske unije, kot tudi o pomembnosti ohranitve demokratičnih temeljev socialne države in mednarodne solidarnosti po celemu svetu, so še sporočili iz urada hrvaškega predsednika.

Žižek in Cipras sta se včeraj v okviru mednarodnega Subversive foruma v zagrebškem kinu Evropa udeležila okrogle mize o vlogi evropske levice. Stoneu so v nedeljo, ob zaključku filmskega dela festivala, podelili nagrado za življenjsko delo "Wild Dreamer". Forumski del Subversive festivala bo potekal do sobote.

Letošnji 6. Subversive festival bodo sklenili v soboto zvečer s filmom Pervertitov vodnik skozi ideologijo. Pri vzhodnoevropski premieri filma bo navzoča tudi avtorica Sophie Fiennes, ki se je o filmih in ideologijah pogovarjala z Žižkom. Film je namreč poimenovala po naslovu istoimenske Žižkove knjige.