mlin Svet24.si

8-letnika skalpiralo na šolskem ogledu kmetije

medved, rjavi medved Svet24.si

Ministrstvo sledilo stroki: Letos bodo odstrelili ...

1701778337-dsc9818-01-1701778319724 Necenzurirano

"Kar sta na policiji počela Žakelj in Tonin, je ...

cernivceva 6a PL Reporter.si

Milijon in pol evrov vredne hiše gradbenega ...

620-24-reli1 Ekipa24.si

Grozljivka na reliju! Vsaj sedem mrtvih, 21 ...

matjaž-štraus Njena.si

Delovna akcija: Mojster Matjaž srečen v objemu ...

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Začenja se jubilejni, 30. Festival Radovljica

Deli na:
Začenja se jubilejni, 30. Festival Radovljica

Foto: Primož Lavre

Z nastopom zasedbe Orlando Consort se bo drevi ob 20. uri v radovljiški graščini začel najstarejši slovenski festival stare glasbe, jubilejni 30. Festival Radovljica. Festival bo poslušalce z desetimi glasbenimi večeri do 19. avgusta popeljal skozi tisočletno zgodovino glasbe, od srednjeveškega korala do sodobne improvizacije. Na fotografiji umetniški vodja festivala Domen Marinčič.

Po drevišnjem nastopu angleškega vokalnega ansambla Orlando Consort, ki bo predstavil glasbene mojstrovine 15. stoletja, se bo Festival Radovljica nadaljeval v ponedeljek zvečer, ko bo s solističnim recitalom nastopil slovenski klarinetist Mate Bekavac.

Nato se na festival po lanskem uspehu vrača britanski tenorist in pianist Ian Honeyman, ki bo nastopil v sredo. Na četrtkovem koncertu bosta Leila Schayegh in Edoardo Torbianelli predstavila sonate za violino in klavir iz časa Mozarta. Torbianelli pa bo v petek imel tudi delavnico za pianiste.

Medtem ko bo večina koncertov v radovljiški graščini, bosta Edoardo Bellotti in Marimo Toyoda v soboto, 11. avgusta, nastopila v cerkvi v Velesovem, kjer bosta na orglah izvajala Bachove in Händlove skladbe. Naslednji večer pa se festivalska glasba znova vrača v Radovljico, kjer bosta flavtistka Anne Freitag in mojster improvizacije Rudolf Lutz igrala Bachove sonate.

Na festival se 14. avgusta vrača eden redkih slovenskih ansamblov za staro glasbo Musica cubicularis. Šestnajstega avgusta bo Musica Favola izvajala francoske dvorne pesmi 17. stoletja, 17. avgusta zvečer pa bodo v radovljiški cerkvi moči združili pevci francoskega ansambla Dialogos in hrvaškega ansambla Kantaduri. Že pred tem bo potekala tudi pevska delavnica s Stephanom van Dyckom.

Sklepni koncert 19. avgusta bo izstopal tako po zasedbi kot po programu, pojasnjuje umetniški vodja festivala Domen Marinčič. The Dowland Project je skupina improvizatorjev, ki bo v enem večeru potegnila črto pod celotno festivalsko dogajanje, saj spored zasedbe obsega 1000 let glasbene zgodovine. Pregled zgodovine glasbe pa je tudi rdeča nit letošnjega festivala.

Festival stare glasbe v Radovljici poteka že 30 let in v Radovljico privablja številne ljubitelje tovrstne glasbe, ki jo na pristen način izvajajo priznani tuji in domači glasbeniki. "Samo v zadnjih 15 letih smo na 160 koncertih našteli skupaj preko 28.000 poslušalcev," je za STA povedala Marija Kolar, predsednica Društva ljubiteljev stare glasbe Radovljica, ki festival organizira.