westlotto, igra 6 od 49 Svet24.si

Našla ga je "sreča", zdaj ga iščejo, ker ga ...

branko mamula Svet24.si

Mamula je odšel "domov"

koper Svet24.si

Vlada nad zakoni in ustavo – vsi grehi Janševe ...

bojan pozar-pl Reporter.si

Propadli politik Bojan Požar sedi na dobrem ...

andrej vizjak Necenzurirano

Vse afere in sporni posli ministra Vizjaka

kmetija Njena.si

Kmetija: Nagrada za zaupanje je nož v hrbet

primoz roglic lora klinc Ekipa24.si

Primož ROGLIČ uživa na medenih tednih, ...

Svet

Slavljeni junak 'hotela Ruanda' v domovini velja za terorista

Deli na:
Slavljeni junak 'hotela Ruanda' v domovini velja za terorista

Paul Rusesabagina med potjo na sodišče. - Foto: YouTube

Sodišče v Ruandi je danes zaradi terorizma obsodilo Paula Rusesabagina, nekdanjega menedžerja hotela, ki je bil s svojo zgodbo med genocidom v tej afriški državi leta 1994 navdih za film Hotel Ruanda. Sodišče ga je danes spoznalo za krivega finančne in logistične podpore opozicijskega gibanja Nacionalna osvobodilna fronta (FLN).

Rusesabagina je že lani priznal, da je sodeloval pri ustanovitvi oborožene skupine, a je zanikal kakršnokoli vlogo pri njenih zločinih. FLN je v letih 2018 in 2019 prevzela odgovornost za več smrtonosnih napadov, poročajo tuje tiskovne agencije.

"Glede na analizo predloženih dokazov in rezultate različnih zaslišanj smo ugotovili, da obstajal kanal, po katerem je bil financiran FLN. Rusesabagina je bil eden od financerjev," je povedala sodnica Beatrice Mukamurenzi.

66-letnega Rusesabagino, ki je živel v izgnanstvu, so lani ruandske oblasti aretirale na podlagi mednarodne tiralice. Kje so ga aretirali, niso pojasnili.

Rusesabagina, nekdanji upravnik hotela v Kigaliju, je med državljansko vojno in genocidom nad Tutsiji leta 1994 rešil na stotine pripadnikov plemena Tutsi.

Državljanska vojna v Ruandi se je začela leta 1990 med takratno ruandsko vlado, vodeno s strani Hutujcev, ter Ruandsko domoljubno fronto (FPR), sestavljeno v glavnem iz Tutsijev, ki so zaradi hutujskega nasilja zbežali v Ugando. Pokole pred 26 leti pa je sprožila sestrelitev letala 6. aprila 1994 med pristankom v Kigaliju, v kateri sta umrla tedanja ruandski in burundijski predsednik Juvenal Habyarimana in Cyprien Ntaryamira.

Režim hutujskih skrajnežev je leta 1994 ubil najmanj 800.000 ljudi, večinoma pripadnikov manjšinskih Tutsijev, a tudi zmernih Hutujcev.

Loading...