Revija Reporter
Svet

Madžarska je od Američanov kupila za milijardo dolarjev raket

STA

13. avg. 2020 6:00

Deli na:

Fotografija je simbolična.

Profimedia

Madžarska je včeraj z ZDA sklenila dogovor o nakupu ameriških raket zrak-zrak v vrednosti milijarde dolarjev. Ameriški veleposlanik na Madžarskem David Cornstein je dejal, da gre za največji nakup ameriškega orožja na Madžarskem do zdaj.

Pismo o nameri za nakup naprednih raket zrak-zrak srednjega dosega, ki jih izdeluje ameriško podjetje Raytheon Technologies, sta podpisala madžarski obrambni minister Tibor Benko in ameriški veleposlanik, poroča madžarska tiskovna agencija MTI.

Cornstein je dejal, da gre za največje madžarsko obrambno naročilo iz ZDA do zdaj. Približno milijardo dolarjev vredne rakete bodo po njegovih besedah prenovile in posodobile zmogljivosti zračne obrambe Madžarske ter ji omogočile prehod z ostalin sovjetskega sistema.

Madžarska vlada pod vodstvom premierja Viktorja Orbana povečuje porabo za vojsko, ki je v preteklih letih dobila premalo sredstev.

Delež sredstev za obrambno v madžarskem bruto domačem proizvodu se je povečal z 0,95 odstotka v letu 2013 na 1,21 odstotka v letu 2019, poroča francoska tiskovna agencija AFP.