Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

Pogled, ki pove vse! Odkrito.si

Meghan - ljubosumni izpad? Ženski ukazala, naj se...

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Škoti gredo na volitve, ki so lahko korak proti neodvisnosti

Deli na:
Škoti gredo na volitve, ki so lahko korak proti neodvisnosti

Fotografija je simbolična. - Foto: arhiv Reporterja

Na Škotskem bodo danes potekale volitve v regionalni parlament, na katerih vladajoča Škotska nacionalna stranka (SNP) išče podporo za izvedbo novega referenduma o neodvisnosti od Združenega kraljestva. Regionalne volitve bodo potekale tudi v Walesu, v Angliji pa lokalne. Novega župana bodo med drugim izbirali v Londonu.

V škotskem holyroodu je na voljo 129 sedežev. Trenutno ima SNP premierke Nicole Sturgeon 61 poslancev, sledijo konservativci s 30 in laburisti s 23.

SNP, ki je na oblasti že 14 let, se zmaga obeta tudi tokrat. A vprašanje je, ali bo osvojila absolutno večino. Na današnjih volitvah 50-letna premierka išče predvsem podporo za nov referendum o neodvisnosti od Združenega kraljestva. Izvesti ga nameravajo do konca leta 2023, a britanska vlada pod vodstvom Borisa Johnsona možnost drugega referenduma zavrača.

Danes bodo potekale tudi volitve v valižanski regionalni parlament, ki ima 60 poslancev.

Volilni dan pa čaka tudi Angleže, ki bodo volili okoli 5000 članov 143 lokalnih svetov. V 13 mestih bodo volili tudi župane, med drugim v prestolnici London. Aktualnemu londonskemu županu Sadiqu Khanu se glede na ankete obeta nov mandat, a šele v drugem krogu.

Volišča v vseh treh regijah bodo odprta med 7. in 22. uro po lokalnem času (8. in 23. po srednjeevropskem). Na voliščih, kjer bodo postavljene plastične pregrade, bodo zaradi epidemije covida-19 morali volivci ohranjati medsebojno razdaljo, ob vhodih pa bodo nameščena razkužila za roke. Rezultate volitev je mogoče pričakovati v petek oziroma v soboto.