Screenshot_2 Svet24.si

Umrl je Božidar Lapaine, hrvaški oblikovalec ...

fantka Svet24.si

Drobna zadovoljstva vodijo v prostor neskončnih ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

kucan drnovsek bobo Reporter.si

Kučanova huda napaka: Drnovška je imel za ...

slovenija odbojka najdic planinsec af Ekipa24.si

Kaj se dogaja v slovenski reprezentanci?! Novi ...

lara, topki, skrito-v-raju Njena.si

Skrito v raju: Skrivnost Larinih pletenih topkov

ronaldo sesko lv Ekipa24.si

Srbi zaradi Slovenije že trepetajo pred evropskim...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Skoraj 350.000 Bolgarov pripravljenih prodati glas na volitvah

Deli na:
Skoraj 350.000 Bolgarov pripravljenih prodati glas na volitvah

Foto: Reuters

Skoraj 350.000 Bolgarov naj bi bilo pripravljenih prodati svoj glas na prihajajočih parlamentarnih volitvah 12. maja, je v raziskavi ugotovila bolgarska sociologinja Ivanka Ivanova iz bolgarskega Instituta za odprto družbo. Bolgarija se že vse od padca socialističnega režima otepa očitkov o volilnih prevarah in podkupovanju.

Kot je Ivanova povedala za bolgarski dnevnik Monitor, je pet odstotkov volilnih upravičencev pripravljenih za denar glasovati za določeno stranko. 19 odstotkov bi jih sicer vzelo podkupnino, a še vedno po svoje izpolnilo volilni listič. 9,4 odstotka bi jih prav tako vzelo denar, a se nato volitev ne bi udeležili, povzema avstrijska tiskovna agencija APA.

Sociologinja je opozorila, da bi v Bolgariji ob relativno nizki volilni udeležbi za vstop v parlament zadostovalo že 60.000 glasov. Tako bi 350.000 "kupljenih glasov" lahko odločilno vplivalo na izid volitev, je dejala.

Na njene ugotovitve se je že odzval namestnik notranjega ministra Filip Gunev in napovedal vrsto ukrepov, ki naj bi preprečili podkupovanje. Policija naj bi tako sprejela določene ukrepe v ta namen. Spomnil je tudi, da so po volitvah leta 2011 zaradi poneverb in drugih kaznivih dejanj uvedli kazenske postopke proti 240 ljudem. Pravnomočno obsojen je bili le eden, 120 pa so jih kaznovali z denarno globo.