stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

anamarija lampic nico gross af Ekipa24.si

Slovenska zvezdnica z ostro kritiko smučarske ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

jankovic hokej Ekipa24.si

Velike spremembe v zmajevem gnezdu! Novo ime ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Bolgarija izgnala predstavnike Hamasa

Deli na:
Bolgarija izgnala predstavnike Hamasa

Foto: Reuters

Bolgarske oblasti so danes izgnale tričlansko delegacijo palestinskega gibanja Hamas, ki je na povabilo bolgarskega centra za bližnjevzhodne študije v četrtek prispela v Sofijo, je dejal član centra Mohd Abuasi, kot razlog za izgon pa navedel politični pritisk Izraela na Bolgarijo, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Agenti bolgarske varnostne službe so davi vstopili v hotelske sobe članov delegacije, ki bi danes morali sodelovati na konferenci centra za bližnjevzhodne študije, jim pojasnili, da morajo državo zapustiti zaradi izraelskega pritiska, nato pa jih odpeljali na letališče, od koder so odpotovali v turški Carigrad, je dejal Abuasi.

Bolgarski notranji minister Cvetan Cvetanov je potrdil, da so člani Hamasa zapustili Bolgarijo, ni pa razkril, če je pri tem šlo za izgon iz države.

Bolgarsko zunanje ministrstvo je že v četrtek sporočilo, da se vladni predstavniki z delegacijo Hamasa ne bodo srečali. "Naši stiki s palestinskimi oblastmi potekajo preko vlade v Ramali in palestinskega veleposlaništva v Sofiji", so sporočili iz ministrstva in dodali, da Bolgarija nima stikov s Hamasom.

ZDA in Evropska unija, katere članica je tudi Bolgarija, Hamas obravnavata kot teroristično organizacijo.

Hamas so ustanovili tik po začetku prve palestinske vstaje leta 1987 pod navdihom egiptovske Muslimanske bratovščine. Ustanovni program tega gibanja med drugim poziva k uničenju Izraela in vzpostavitvi islamske države na mejah britanske mandatne Palestine izpred leta 1948. Hamas trenutno nadzoruje Gazo.