Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

Pogled, ki pove vse! Odkrito.si

Meghan - ljubosumni izpad? Ženski ukazala, naj se...

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Bolgarskega metropolita Kirila našli mrtvega na plaži

Deli na:
Bolgarskega metropolita Kirila našli mrtvega na plaži

Foto: Reuters

Na plaži v bolgarskem mestu Varna so našli mrtvega vplivnega in kontroverznega škofa Kirila. Policija je sprva sumila, da je šlo za nasilno smrt, kasneje pa so sporočili, da se je škof utopil, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Na truplu so opravili obdukcijo, ki ni pokazala poškodb. Bolgarska tožilka Cvetanka Gecova je tako sporočila, da je šlo najverjetneje za utopitev. "Trenutno ni nobenih podatkov, ki bi kazali na nasilno smrt," je dodala.

Tudi iz bolgarske Pravoslavne cerkve so sporočili, da informacij o nasilni smrti, ki so se razširile v medijih, policija ni potrdila.

Škof je imel, ko so ga našli mrtvega, na obrazu potapljaško masko in cev za dihanje. Oblasti je na truplo opozoril neki moški. Kiril je bil dober plavalec, Gecova pa je na podlagi obdukcije tudi zatrdila, da je bil dobrega zdravja in da ni utrpel kapi.


Kiril je bil eden najbolj znanih članov bolgarske Pravoslavne cerkve. Po smrti dolgoletnega patriarha Maksima je med novembrom 2012 in februarjem 2013 služil kot začasni bolgarski patriarh.

Kljub temu pa je veljal tudi za zelo kontroverzno osebnost. Lani je tako prišlo na dan njegovo sodelovanje z bolgarsko tajno službo v času komunizma. Kiril, ki se je rodil kot Bogomil Petrov Hristov, je uporabljal tajni imeni Kovačev in Vladislav.

Kot škof Varne se je večkrat znašel v središču pozornosti zaradi prodaje cerkvenega premoženja, nepojasnjenih stikov s poslovneži in naklonjenosti luksuznim dobrinam, še posebej dragim avtomobilom, piše hrvaška tiskovna agencija Hina.

Ob neki priložnosti se je tako med drugim pojavil v hibridnem avtomobilu znamke Lincoln in se hvalil, da imata takšno vozilo le on in predsednik ZDA Barack Obama. Šlo naj bi za darilo poslovneža.