zahi hawass Svet24.si

Resnični Indiana Jones

david cameron, kijev Svet24.si

Britanski zunanji minister z izjavo prestopil ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

hisa tomc LJ-pl007 Reporter.si

To so hiše, ki jih evropski poslanci Zver, Tomc ...

roglic Ekipa24.si

Zdaj je znano, kje bo Primož Roglič koval formo ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

sveca Ekipa24.si

Groza! Tragična nesreča mladega Slovenca! Komaj ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Bolgarski imam in njegovi sodelavci obtoženi podpore džihadistom IS

Deli na:
Bolgarski imam in njegovi sodelavci obtoženi podpore džihadistom IS

Foto: Reuters

Bolgarsko tožilstvo je včeraj vložilo obtožnico proti spornemu imamu in še šestim osebam, ker naj bi hujskali k džihadu in delovali kot vezni člen za Zahodnjake, ki se želijo pridružiti borcem skrajne Islamske države (IS).

Policija je v obsežni raciji v torek aretirala bolgarskega imama Ahmeda Moso Ahmeda, ki deluje v tesno povezani romski soseski na jugu Bolgarije, ter še pet moških in eno žensko, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Obtoženi so, da so med julijem in novembrom "pridigali ideje o teroristični skupini Islamska država" ter "hujskali k vojni", je na včerajšnji novinarski konferenci pojasnil visok predstavnik tožilstva Borislav Sarafov.

Sarafov je novinarjem tudi pokazal video posnetke Ahmeda in drugih obtoženih, oblečenih v bele majice s simboli IS. Na nekaterih posnetkih Ahmed in tudi vodja IS Abu Bakr al Bagdadi pridigata ter hvalita džihadiste IS v Siriji in pozivata k sveti islamski vojni.

Tožilstvo trdi, da ima Ahmed sledilce v muslimanskih romskih skupnostih v Nemčiji, Franciji in na Nizozemskem ter da bolgarska skupina deluje kot nekakšen vezni člen med Zahodnimi Evropejci ter IS v Siriji in Iraku.

Imam je bil že dvakrat obsojen na zaporno kazen, nazadnje marca, zaradi promoviranja skrajne ideologije v mošejah, na konferencah in v lokalih. Ker se je vedno pritožil, ostaja na prostosti. Tudi v tokratnem primeru krivdo zavrača, je sporočila njegova odvetnica.

Bolgarija je večinsko pravoslavna, ima pa tudi muslimansko manjšino, ki predstavlja okoli 13 odstotkov populacije. Slednji pripadajo etnični Turki, Romi in Pomaki, katerih predniki so bili kristjani, a so se v času otomanske nadvlade morali spreobrniti v islam.