UVODNA rudnik radomlje frantar zabret Igor Kupljenik Svet24.si

Razkošje slovenskih milijonarjev na 920 ...

lev Svet24.si

Popoln vodič po znamenju leva in njegovo vladanje...

schellenburg Necenzurirano

Kdo je plačal 8 tisoč evrov za kvadrat v ...

iztok seljak Saso Radej Reporter.si

»Do konca sprijeno!« Nemoralni slovenski ...

pogacar Ekipa24.si

Bo Tadej Pogačar tekmoval na olimpijskih igrah? ...

Slash Revija Stop

Slash - doživel nepopisno tragedijo

nika prevc pm Ekipa24.si

Nika Prevc je zablestela kot še nikdar! Naša ...

Svet

Škandal nemškega predsednika - Wulffu grozi odvzem imunitete

Deli na:
Škandal nemškega predsednika - Wulffu grozi odvzem imunitete

Foto: Reuters

Tožilstvo v Hannovru je včeraj zahtevalo odvzem imunitete nemškemu predsedniku Christianu Wulffu. Odločitev o tem, ali se bo začel kazenski pregon proti Wulffu, mora sedaj sprejeti nemški parlament, kar se bo zgodilo prvič v zgodovini nemške republike, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Po obsežni proučitvi novih dokumentov in medijskega poročanje obstaja sum okoriščanja in kršitev dolžnosti bivšega predsednika spodnjesaške vlade, je sporočilo hannovrsko tožilstvo. V povezavi s tem bodo uvedli preiskavo tudi proti filmskemu menedžerju Davidu Groenewoldu, ki je med drugim skupaj z Wulffom dopustoval na nemškem otoku Sylt. Spodnja Saška je z Groenewoldovim podjetjem sklenila poroštva, ki pa jih niso nikoli terjali.

Wulff je že od decembra lani deležen številnih očitkov, ki segajo od sprejetja ugodnega zasebnega kredita za lastno hišo do brezplačnih počitnic pri različnih podjetnikih, s katerimi je imel kot predsednik vlade tudi poslovno opravka, do ugodnih lizingov za avtomobile in do financiranja različnih lobističnih prireditev. Večino očitanih mu dejanj naj bi storil, ko je bil med letoma 2003 in 2010 predsednik vlade nemške dežele Spodnja Saška.Po pričakovanjih naj bi parlament ugodil zahtevi tožilstva. A kako se bo primer končal, je težko napovedati. Številni strokovnjaki so mnenja, da bodo morali preiskavo najverjetneje zaradi pomanjkanja dokazov ustaviti. Zastavlja pa se vprašanje, ali lahko Wulff zaradi tega še ostane na položaju predsednika Nemčije. Zahteve po odstopu, ki so prav sedaj nekoliko potihnile, bi lahko postale glasneje kot kadar koli prej, ocenjuje dpa.

Zaradi zahteve tožilstva Wulff še ni primoran odstopiti s predsedniškega položaja, a bo moral to storiti, če bo vložena obtožnica. Se pa zastavlja vprašanje, ali bo skupaj s soprogo Bettino vzdržal množičen politični pritisk, ki ga je sedaj pričakovati, še napoveduje dpa.