908475_154-hitra_cesta_rebrnice Svet24.si

»Dvajset let sem prevoznik, a česa takega še ...

nevihta, obala, izola Svet24.si

Na jadranski obali bo zavladala močna burja, ...

rt konj smokvica vela rogoznica Necenzurirano

Našli smo lastnika jahte, ki jo je potopil pijani...

marjan podobnik-SASO RADEJ006 Reporter.si

Podobniku so grozili z likvidacijo: »Vredni ste ...

celje Ekipa24.si

V Celju nogometni vročinski val, pred tekmo vseh ...

Matej Zemljič Revija Stop

Matej Zemljič: Kampiral sem včasih, in to zelo ...

damir krznar celje af Ekipa24.si

"Imam ogromen glavobol!" Celjani pred drugim ...

Svet

Joachim Gauck bo novi predsednik Nemčije

Deli na:
Joachim Gauck bo novi predsednik Nemčije

Foto: Reuters

Nemška koalicija in opozicija sta dosegli dogovor, da bo novi nemški predsednik Joachim Gauck, je po poročanju tujih tiskovnih agencij nocoj sporočila nemška kanclerka Angela Merkel. Gauck bo na položaju nasledil Christiana Wulffa, ki je v petek odstopil.

Gaucka je za svojega kandidata za predsednika kmalu po Wulffovem odstopu predlagala največja nemška opozicijska stranka SDP, podpirali pa so ga tudi Zeleni. Borca za človekove pravice iz Vzhodne Nemčije, pravnika in nekdanjega dolgoletnega vodja urada, ki je sestavljal, razkrival in varoval zloglasne Stasijeve arhive, so danes podprli na liberalci (FDP), medtem ko so mu vladajoči krščanski demokrati (CDU) nasprotovali. Zvečer sta koalicija in opozicija vendarle dosegli dogovor o novem predsedniku.

72-letnega Gaucka tako zdaj podpirajo vse večje nemške stranke, zato je njegova izvolitev za enajstega predsednika Nemčije bolj ali manj formalnost. Nemškega predsednika voli 1240-članska zvezna volilna skupščina.

Gauck je politično neodvisen protestantski pastor iz Rostocka, ki ga je vzhodnonemški režim označil za "nepopravljivega protikomunista". V nekdanji Nemški demokratični republiki se je uveljavil kot borec za človekove pravice, pozneje pa je deset let vodil t. i. Gauckov urad, kjer so lahko žrtve Stasija prišle do svojih, pogosto poškodovanih tajnih arhivov.Merklova je 72-letnika na srečanju vodij nemških parlamentarnih strank označila za "pravega učitelja demokracije", ki bi lahko dal pomemben prispevek glede vprašanj, povezanih z globalizacijo, rešitev dolžniške krize v Evropi in več demokracije. Vidno ganjeni Gauck je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa Nemcem sporočil, da "živijo v dobri državi, ki jo imajo lahko radi".

Gauck je med Nemci zelo priljubljen. V zadnjih javnomnenjskih raziskavah je tako veljal za favorita za Wulffovega naslednika, saj ga je podpirala skoraj polovica vprašanih.

Na nocojšnji novinarski konferenci je sicer poudaril, da "ni Superman in da si mora lovorike šele prislužiti".