profimedia-0840008601 Svet24.si

Polovica slovenskih zalog žlahtne kovine je v ...

slovenska policija Svet24.si

Gruzijec peš bežal pred policisti

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

masterchef, 10 Njena.si

Teden dni premora za MasterChef Slovenija

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Nemčija bo domov prenesla del zlatih rezerv iz tujine

Deli na:
Nemčija bo domov prenesla del zlatih rezerv iz tujine

Foto: Reuters

Nemška centralna banka Bundesbank se je odzvala na pritisk javnosti in napovedala, da bo do leta 2020 v domovino prepeljala skoraj 700 ton nemških zlatih rezerv, ki se trenutno nahajajo v tujini. "Še naprej želimo krepiti zaupanje," je poudaril član upravnega odbora nemške centralne banke Carl-Ludwig Thiele.

Do leta 2020 bo tako Nemčija polovico svojih zlatih rezerv hranila v domačih trezorjih. Zlate palice, ki jih bodo prepeljali iz tujine, so vredne okoli 27 milijard evrov, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Največji delež zlatih rezerv sicer Nemčija trenutno hrani pri ameriški centralni banki Federal Reserve (Fed). Vendar bo delež rezerv, ki se nahajajo v New Yorku, znižala s 45 odstotkov na 37 odstotkov. V Parizu zlatih rezerv ne bo več hranila, delež v Londonu pa bo ostal nespremenjen pri 13 odstotkih, poroča britanski BBC. "Skupna evropska valuta zmanjšuje potrebo po hrambi zlata pri partnerskih državah v Evropi," pojasnjuje Thiele.

Konec leta 2012 je imela Nemčija 3391 ton zlatih rezerv v skupni vrednosti 137,51 milijarde evrov. Od tega je 1536 ton hranila Fed. V Londonu je ležalo 445 ton, v Parizu pa 374 ton nemških zlatih palic.



Nemčija je zlate rezerve nabirala predvsem v obdobju po drugi svetovni vojni, ko je hitro gospodarsko okrevala in vse več izvažala. V času hladne vojne jih je pustila v tujini, da bi preprečila morebiten dostop do njih Sovjetski zvezi. Pred nemško združitvijo leta 1990 je država kar 98 odstotkov svojih zlatih rezerv hranila zunaj meja države.

V zadnjem času pa so se zaradi hranjenja zlatih palic v tujini na Bundesbank zgrnile precejšnje kritike. Nekateri so izpostavljali, da Nemčija sploh nima pregleda nad dejanskim zlatom, ampak se zanaša le na potrdila tujih institucij. Drugi so se spraševali, ali bi ob izbruhu krize država sploh lahko prišla do svoje žlahtne kovine.

Vseeno pa popolni prenos zlata domov ne pride v poštev. Nemška centralna banka namreč želi ohraniti možnost, da lahko v primeru izbruha valutne krize zlate palice hitro pretopi v devize, kot je ameriški dolar.