bencin Svet24.si

Znane so nove cene goriv: So dosegle rekord, ali ...

jasna kuljaj Svet24.si

FOTO: Kje dopustujejo slovenski estradniki?

Jaša jenull Necenzurirano

Kaj bo Jaša Jenull rekel ob izbiri šefa ...

pirc musar ms Reporter.si

Kako sta obogatela Nataša Pirc Musar in njen mož...

dragic Ekipa24.si

Ste videli, slišali? Dragićev govor soigralcem v...

Omar Naber Odkrito.si

Omar Naber - Letos se mu bo zgodilo nekaj ...

goran dragic 22 mm Ekipa24.si

Nič ne bo z združitvijo Dončića in Dragića v ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Sirski režim zanika, da se je v Treimsi zgodil pokol

Deli na:
Sirski režim zanika, da se je v Treimsi zgodil pokol

Foto: Reuters

Sirski režim je danes zanikal, da so v napadu na vas Treimsa uporabili tanke in helikopterje. Kot trdijo, se v vasi ni zgodil pokol, temveč so bile žrtve posledica spopadov med vladnimi silami in uporniki. Medtem so opazovalci ZN ocenili, da je bilo v napadu uporabljeno tudi topništvo, koliko žrtev je terjal, pa med obiskom v soboto niso ugotovili.

Na današnji novinarski konferenci v Damasku je predstavnik sirskega zunanjega ministrstva Džihad Makdisi zatrdil, da sirska vojska v napadu ni uporabila tankov ali helikopterjev. "Kar se je zgodilo, ni bil napad na nedolžne civiliste," je dejal.

"To je bil spopad med rednimi silami in oboroženimi skupinami, ki ne verjamejo v mirno rešitev. To je resničnost, politična in vojaška," je dejal po poročanju francoske tiskovne agencije AFP.

Zatrdil je, da je bilo ubitih 37 borcev in dva civilista, za napad pa so se odločili, ker so vas napadli uporniki in začeli terorizirati prebivalstvo.

Sirske sile naj bi v Treimsi v četrtek po navedbah sirskih aktivistov ubile prek 150 ljudi. Vas so v soboto obiskali opazovalci ZN, ki so preverjali razmere na terenu.

Kot so ocenili, je bil napad uperjen predvsem proti "določenim skupinam oziroma hišam", povečini naj bi šlo za dezerterje. Opazili so madeže krvi, požgana je bila šola, nekaj hiš je poškodovanih.

Opazovalci so tudi povedali, da je bilo uporabljenega več vrst orožja, od topništva do granat in lahkega orožja.

Opazovalci, ki med prvim obiskom v vasi niso uspeli ugotoviti, koliko žrtev je napad dejansko terjal, naj bi po poročanju tujih tiskovnih agencij vas danes obiskali še enkrat.