bik Svet24.si

Od večne zvestobe do hude trme: Biki v sebi ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

1709556859-172a8714-1709556621461 Necenzurirano

Kako rešiti javno zdravstvo? Ministrica naj ukine...

ivan zidar grob pl Reporter.si

Skrivni zaklad Ivana Zidarja: razkrivamo ...

xavi Ekipa24.si

Ogorčenje pri Barceloni še pred el clasicom! ...

femme-fatale, femme-fatale-2023 Njena.si

Skrito v raju: Igralka blestela na fotografiranju ...

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Sirske vladne sile naj bi spolno zlorabljale zapornike

Deli na:
Sirske vladne sile naj bi spolno zlorabljale zapornike

Foto: Reuters

Sirske vladne sile so izvajale spolne napade na zapornike, je danes sporočila mednarodna organizacija za človekove pravice Human Rights Watch. Nasilje v Siriji se medtem nadaljuje in stopnjuje, kar po navedbah vodje opazovalne misije ZN v Siriji Roberta Mooda ovira delo mednarodnih opazovalcev v državi.

Predstavniki organizacije Human Rights Watch so se pogovarjali z desetimi nekdanjimi zaporniki, večinoma političnimi aktivisti, ki so povedali, da so bili v zaporu spolno zlorabljeni ali pa so bili priča spolnim zlorabam. Med drugim naj bi šlo za posilstva, otipavanje, prisilno goloto ter elektrošoke in udarce po genitalijah, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

"Spolno nasilje v zaporih je eno od grozljivih orožij sirskih sil, ki jih vojska redno uporablja za poniževanje zapornikov," je danes poudarila direktorica organizacije za območje Bližnjega vzhoda Sarah Leah Whitson. Ob tem je opozorila, da sirske sile spolnega nasilja ne izvajajo le v zaporih temveč tudi med napadi na naselja in hišnimi preiskavami.

Nasilje v Siriji se medtem nadaljuje. Po navedbah opozicije sirska vojska danes obstreljuje položaje na obrobju Damaska in v osrednjem delu države.


Vodja opazovalne misije ZN Mood je danes poudaril, da stopnjevanje nasilja v državi ovira delo misije. "Stopnjevanje nasilja omejuje naše zmožnosti opazovanja, preverjanja govoric in sodelovanja v dialogu na lokalni ravni," je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP novinarjem v Damasku dejal Mood.

Sirski observatorij za človekove pravice pa je sporočil, da so v mestu Hamurija blizu sirske prestolnice našli devet trupel, med njimi več s prerezanim vratom in iznakaženih. Za zdaj ni znano, kdo je ubil deveterico. Opozicija po poročanju dpa trdi, da je za umore odgovorna sirska vojska in poziva mednarodno skupnost, naj prepreči tovrstne pokole.

Po podatkih organizacije s sedežem v Veliki Britaniji je bilo zgolj v četrtkovih spopadih in napadih v Siriji ubitih najmanj 84 ljudi, med njimi 48 civilistov.

Sirske oblasti so medtem opozorile, da so razkrile načrt mednarodne teroristične mreže Al Kaida, v skladu s katerim naj bi danes med tradicionalnimi petkovimi molitvami odjeknile bombne eksplozije ob glavnih mošejah v sirski prestolnici. V zvezi s tem so oblasti v četrtek aretirale moškega, ki naj bi se danes razstrelil pred mošejo Al Rifaj v središču Damaska, poročanje sirske tiskovne agencije SANA povzema francoska AFP.