Progasti goz foto Davorin Tome Svet24.si

Išče se največja slovenska kača! Ljudem je ...

220820-Zel-3615 Svet24.si

Foto: Za “sendvič” vestno opravijo svoj hobi

1695633573-dsc09685-1695633263267 Necenzurirano

Predsednico republike zapušča ključni sodelavec

robert golob vecer rb Reporter.si

Trojni strel v koleno za Gibanje Svoboda ...

Zoran Zeljkovic Ekipa24.si

Konec dvomov! Nov pretres v zmajevem gnezdu: ...

Pivo in cvetje, tiskovna konferenca, Nika Zorjan Njena.si

S kom je Nika Zorjan odpotovala na Maldive?

pogacar 1 Ekipa24.si

Tako malo je manjkalo! Tukaj je posnetek, ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Džihadisti se ločujejo: Fronta al Nusra zapušča Al Kaido

Deli na:
Džihadisti se ločujejo: Fronta al Nusra zapušča Al Kaido

Foto: Arhiv Reporterja

Vodja sirske džihadistične skupine Fronta al Nusra Abu Mohamed al Džolani je včeraj sporočil, da se njegova skupina razhaja s teroristično mrežo Al Kaida. Doslej je namreč skupina delovala kot sirska veja te teroristične mreže, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"Zahvaljujemo se poveljnikom Al Kaide, da so razumeli nujnost prekinitve stikov," je v posnetku, ki ga je objavila arabska televizija Al Jazeera, povedal vodja druge najpomembnejše džihadistične skupine v Siriji. Poudaril je, da nova skupina "ne bo imela povezav s tujimi stranmi".

Dejal je še, da se bo skupina odslej imenovala Fronta Fatah al Šam, kar v arabščini pomeni Fronta za osvojitev Sirije.

Namen odločitve za prekinitev odnosov je predvsem "utišati predsodke mednarodne skupnosti", ki ima skupino za teroristično. Zaščititi želijo tudi sirsko revolucijo, je še poudaril Džolani.

Al Kaida je že dopoldne v zvočnem posnetku, ki ga je na spletu objavila Fronta al Nusra, sporočila, da naj skupina stori, kar je potrebno za ohranitev dobrega za islam in muslimane ter zaščito džihada za Sirce. "Pozivamo jih, naj za to ustrezno ukrepajo," je povedal namestnik vodje Al Kaide Ahmed Hasan Abu al Kajr.

Odločitev je skupina sprejela teden dni po dogovoru ameriškega in ruskega zunanjega ministra Johna Kerryja in Sergeja Lavrova o skupnem boju proti al Nusri in skrajni skupini Islamska država (IS).

Skupina, ki je v Siriji druga najpomembnejša za IS, je nastala januarja 2012, deset mesecev po začetku protestov proti sirskemu režimu Bašarja al Asada, s katerimi se je začel sirski konflikt. Leto kasneje se je pridružila teroristični mreži Al Kaida, ki jo je ustanovil Osama bin Laden.