podgane Svet24.si

Zaradi podgan na tisoče domov ostalo brez ...

galunic1 Svet24.si

Mario Galunič: »Potrpežljivo bom čakal na vsa ...

Necenzurirano prenos Svet24.si

Za KPK prisluh Vizjaka in Petana prestar: "Morala ...

vasle psa pl fb Reporter.si

Zakaj je Vinko Vasle obseden s psi? Pred leti ...

andrej vizjak Necenzurirano

Vse afere in sporni posli ministra Vizjaka

tito in jovanka Odkrito.si

Kaj je skrival Josip Broz Tito?!

spolno nadlegovanje Ekipa24.si

OBSOJEN! Nekdanji nogometaš Olimpije obsojen, ker...

Svet

Severnokorejski diktator Američane krivi za napetost na polotoku

Deli na:
Severnokorejski diktator Američane krivi za napetost na polotoku

Kim Jong-un - Foto: KCNA/Reuters

Severnokorejski voditelj Kim Jong-un je danes ZDA obtožil, da so glavni vir napetosti na Korejskem polotoku. Severna Koreja razvija orožje zaradi obrambe pred sovražno politiko ZDA in vojaške krepitve Južne Koreje, saj oboje dodatno destabilizira Korejski polotok, je dejal po poročanju severnokorejske tiskovne agencije KCNA.

Pjongjang krepi svojo vojsko v samoobrambi in ne zato, da bi začel vojno, je dejal Kim v govoru na vojaški razstavi, poročanje severnokorejske tiskovne agencije KCNA povzemajo tuje tiskovne agencije. Kot je dodal, so "glavni vir" nestabilnosti ZDA.

"Ne govorimo o vojni s komerkoli, ampak o preprečevanju in odvračanju vojne, da bi zaščitili nacionalno suverenost," je dejal severnokorejski voditelj.

Severna Koreja je pospešila razvoj raketnega programa, analitiki pa opozarjajo, da je začela tudi s širitvijo jedrskih dejavnosti z namenom razvoja jedrskega orožja. Čeprav so ZDA izrazile pripravljenost za diplomatske pogovore s Severno Korejo, je Pjongjang izrazil nezainteresiranost, dokler bo Washington nadaljeval politiko sankcij in vojaških aktivnosti v Južni Koreji.

Severna Koreja je deležna mednarodnih sankcij zaradi svojega jedrskega in raketnega programa, ki ga po lastnih navedbah potrebuje za obrambo pred ameriško invazijo. Ni pa Pjongjangu prepovedano razvijati vodenih raket.

Severnokorejski režim je septembra izvedel več preizkusov raket, med drugim vodene rakete dolgega dosega in dveh balističnih raket kratkega dosega, pa tudi nadzvočne balistične rakete. Ti preizkusi so sprožili obsodbe v mednarodni skupnosti.

Loading...