Mile Ćulibrk Svet24.si

Umrl izbrisani kralj pleskavic, velik prijatelj ...

Taylor Swift Svet24.si

Nov album Taylor Swift – 31 pesmi, vsaka s ...

Vežnaver Necenzurirano

Afera sodna stavba: ko je država plačala ...

ljudmila novak pl Reporter.si

Ljudmila Novak: »Če nekdo stokrat pove, da sem ...

luka doncic 24 pm Ekipa24.si

Luka Dončić objavil posebno fotografijo ...

maja-ogorevc, delovna-akcija Njena.si

Skromna, a čista hiška doživlja pravljično ...

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Trump: Kim Jong-un lahko izgubi vse, če bo deloval na sovražen način

Deli na:
Trump: Kim Jong-un lahko izgubi vse, če bo deloval na sovražen način

Kim in Trump sta se prvič sestala junija lani v Singapurju. - Foto: Profimedia

Ameriški predsednik Donald Trump je posvaril severnokorejskega voditelja Kim Jong-una, da lahko s sovražnimi dejanji izgubi vse. V odzivu na sobotno sporočilo Pjongjanga, da pogovori z ZDA o denuklearizaciji Korejskega polotoka niso več na pogajalski mizi, je Trump še tvitnil, da mora Pjongjang opustiti jedrske dejavnosti, kot je obljubil.

"Kim Jong-un je preveč pameten in lahko čisto preveč izgubi, pravzaprav vse, če bo deloval na sovražen način. Z mano je v Singapurju podpisal močan sporazum o denuklearizaciji. Svojega posebnega odnosa s predsednikom ZDA noče izničiti ali se vmešati v ameriške predsedniške volitve novembra," je tvitnil Trump.

Dodal je, da ima Severna Koreja pod Kimovim vodstvom ogromen potencial, da pa mora opustiti jedrske dejavnosti, kot je obljubila. "Nato, Kitajska, Rusija, Japonska in ves svet so enotni glede tega," je še opozoril Trump.

Ameriški predsednik se je odzval dan za tem, ko je Severna Koreja kritizirala evropske članice Varnostnega sveta Združenih narodov, ki so obsodile nedavne izstrelitve severnokorejskih balističnih raket in pozvale k doslednemu spoštovanju sankcij proti Pjongjangu. Kot je v soboto dejal severnokorejski veleposlanik pri ZN Kim Song, gre za paranojo Evropejcev ter sovražno politiko ZDA, zaradi česar Severna Koreja ne potrebuje dolgotrajnih pogovorov z ZDA, denuklearizacija pa ni več na pogajalski mizi.



Song je izjavo evropskih držav tudi ocenil kot "še eno hudo provokacijo" ter dodal, da Severna Koreja izvaja "pravične ukrepe za krepitev" svojih obrambnih zmogljivosti.

Jedrski pogovori med Pjongjangom in Washingtonom so bili že nekaj časa v slepi ulici. Severna Koreja je konec leta določila kot rok, do katerega pričakuje popuščanje s strani ZDA. Diplomati pri ZN so v preteklosti že večkrat izrazili bojazen, da bi lahko Severna Koreja, če kmalu ne bo napredka, ponovno začela s poskusnimi izstrelitvami balističnih ali jedrskih raket dolgega dosega.

Severna Koreja je sicer ravno včeraj sporočila, da je izvedla zelo pomemben preizkus na izstrelišču za satelite. Severnokorejska tiskovna agencija KCNA podrobnosti o preizkusu ni navedla, sporočila je le, da bodo rezultati preizkusa prispevali k izboljšanju strateškega statusa države v bližnji prihodnosti. Analitiki ocenjujejo, da bi lahko šlo za preizkus motorja za medcelinsko raketo ali izstrelitev satelita.