Aleksander Lukašenko Svet24.si

KGB o dronih iz Litve, Lukašenko na zahod ...

slovenska policija Svet24.si

Gruzijec peš bežal pred policisti

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Sum konflikta interesov na ministrstvu: nov zakon ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

Nika Zorjan Revija Stop

Nika Zorjan: To je himna za vse, ki si drznejo ...

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Šešelj še kar provocira: v vasi v Vojvodini, iz katere je nekoč želel deportirati Hrvate, je kupil hišo

Deli na:
Šešelj še kar provocira: v vasi v Vojvodini, iz katere je nekoč želel deportirati Hrvate, je kupil hišo

Foto: Reuters

Vodja Srbske radikalne stranke Vojislav Šešelj je kupil hišo v vasi Hrtkovci, ki je sinonim za pregon Hrvatov v Vojvodini med zadnjo vojno, poroča časnik Blic. V vasi, kjer živi hrvaška manjšina, je imel Šešelj leta 1992 hujskaški govor, zaradi katerega je bil v Haagu obsojen na deset let zapora, saj je pozival k deportaciji vojvodinskih Hrvatov.

"Vodja radikalcev se vrača med ljudi, ki jih je preganjal," je v naslovu prispevka zapisal beograjski časnik Blic. Časnik navaja, da je hišo kupil v središču vasi, le nekaj sto metrov daleč od tamkajšnje katoliške cerkve. Hišo je kupil v petek na ime svojega sina Mihaila.

V odzivu je predsednik Demokratske zveze Hrvatov v Vojvodini Tomislav Žigmanov dejal, da to vnaša nemir med Hrvati v vasi kot tudi v Sremu. Šešljev nakup hiše v vasi je označil ne samo za strahotno dejanje, temveč tudi dejanje, ki "banalizira zločine" nad Hrvati.

"Dokler se Srbija ne bo jasno in nedvoumno opredelila do sodb haaškega sodišča glede zločinov nad Hrvati v Vojvodini in ne bo sprejela ustreznih ukrepov, bo obsojeni vojni zločinec Vojislav Šešelj še naprej delal, kar bo hotel," je dejal po poročanju hrvaške tiskovne agencije Hina.



Blic je sicer navedel, da je Šešelj že prej napovedal nakup hiše v omenjeni vasi, kjer naj bi odprl "odbor za obrambo dr. Vojislava Šešlja". Napovedal je tudi, da se bo pritožil na sodbo sodišča v Haagu.

Šešelj je sicer v tej vasi 6. maja hotel pripraviti shod svojih radikalcev, čeprav je bil prepovedan. Policija mu je to nato preprečila.

Pritožbeni svet Mehanizma za mednarodna kazenska sodišča (MICT) v Haagu, naslednika Mednarodnega sodišča za vojne zločine na območju nekdanje Jugoslavije, je aprila Šešlja obsodil na deset let zapora zaradi zločinov proti človečnosti. Razsodil je, da je zaradi svojega hujskaškega govora v Hrtkovcih maja 1992 odgovoren za preganjanje in deportacijo vojvodinskih Hrvatov. Šešlju sicer ni bilo treba v zapor, saj je to kazen že odslužil v haaškem priporu.