nevihta, strele Svet24.si

Maj prinaša plohe in nevihte. V teh krajih bo ...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

hisa brglez-pl016 Reporter.si

Hiše, avti in bančni računi evropskih ...

doncic Ekipa24.si

Kakšen odgovor Luke! Je kdo dvomil vanj? Vsem je ...

poroka-na-prvi-pogled Njena.si

Poroka na prvi pogled: Markove navade ...

crypto.com arena Ekipa24.si

Sramota leta! V LA-ju skušali takole provocirati ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Brez sramu: Jelinčič je podpisal sporazum o sodelovanju z vojnim zločincem Šešljem in si z njim razdelil Hrvaško (VIDEO)

Deli na:
Brez sramu: Jelinčič je podpisal sporazum o sodelovanju z vojnim zločincem Šešljem in si z njim razdelil Hrvaško (VIDEO)

Šešelj in Jelinčič sta leta 2016 v Beogradu podpisala sporazum o sodelovanju in si ob tem še razdelila Hrvaško. - Foto: Facebook

Zloglasni Miloševićev četniški vojvoda Šešelj, ki je pomagal razpihati vojno v Jugoslaviji in se v njej med drugim izkazal s streljanjem na Bošnjake v obleganem Sarajevu, je pred dvema letoma podpisal dogovor o sodelovanju s prvakom SNS Zmagom Jelinčičem.

Šešelj je zaradi svojih zločinov in prispevka k vojni na področju nekdanje Jugoslavije pristal v zaporu v nizozemskem Scheveningenu in nato še na zatožni klopi Haaškega sodišča za zločine, storjene na ozemlju nekdanje Jugoslavije. Za rešetkami je preživel 12 let, sodišče pa ga je najprej predlani oprostilo, nato pa ga je pritožbeni svet letos obsodil na deset let zapora zaradi zločinov proti človeštvu.

Pritožbeni svet Mehanizma za mednarodna kazenska sodišča (MICT) v Haagu je Šešlja spoznal za krivega v treh od skupno devetih točk obtožnice. Po mnenju sodišča je zaradi svojega hujskaškega govora v Hrtkovcih v Vojvodini maja 1992 odgovoren za preganjanje in deportacije vojvodinskih Hrvatov, za kar mu je pritožbeni svet prisodil deset let zapora, oproščen pa je bil obtožb za skupen zločinski načrt in kršitev vojnega prava.

Šešelj je sicer na sojenju Miloševiću leta 2005 priznal, da je v sarajevski Grbavici z mitraljezom streljal na Bošnjake. Njegova hujskaška retorika je podžigala srbski nacionalizem in gotovo prispevala k smrti tisočev v jugoslovanskih vojnah.

Ker je v nizozemskem zaporu že preživel 12 let, se mu kazen šteje kot že odslužena. Aprilska sodba je pričakovano razburila Hrvate in Bošnjake, Šešelj pa je izjavil, da je na zločine, ki mu jih pripisujejo, ponosen in jih je pripravljen ponoviti.



Iz zapora v Scheveningenu je prišel že leta 2014, ko so mu zaradi težav z zdravjem dovolili vrnitev v Srbijo. V domovini je okreval, nato pa odločno zavrnil vrnitev v zapor.


S takim možem je sodelavec slovenske Udbe, ki ima tako kot Šešelj izkušnje z zaporom, marca 2016 podpisal dogovor o strateškem sodelovanju in političnem povezovanju obeh strank. Obenem sta si politika razdelila "okupirano Hrvaško" (Šešljeve besede): Sloveniji naj bi pripadel tisti del, v katerem govorijo kajkavski dialekt, Srbiji pa štokavski del Hrvaške.

Ko se je Jelinčič po letošnjih volitvah vrnil v parlament, je Šešelj o njem dejal, da gre za "resnega človeka plemiške krvi", čigar stranka bo gotovo "nočna mora za EU". Jelinčiča je pohvalil kot evroskeptika, panslavista in nacionalista.

Na beograjskem srečanju ob Jelinčiču sedi mlada plavolasa gospodična, ki nam je videti znana. Je to Marjanca Scheicher, voditeljica na Nova24TV in urednica propadlega tabloida Škandal24?