Progasti goz foto Davorin Tome Svet24.si

Išče se največja slovenska kača! Ljudem je ...

220820-Zel-3615 Svet24.si

Foto: Za “sendvič” vestno opravijo svoj hobi

1664388706-21082006-3809c5aa897e1de8855faa79abd1a63c Necenzurirano

Konec stečaja cerkvenega Zvona: izgubljenih 800 ...

robert golob vecer rb Reporter.si

Trojni strel v koleno za Gibanje Svoboda ...

kidd doncic Ekipa24.si

Kakšno je najnovejše zdravstveno stanje Luke ...

Princ Harry in Kate Middleton - nekoč prava prijatelja - danes pa .. Odkrito.si

Kate in Harry - Če se bo to zgodilo, se bosta ...

pogacar 1 Ekipa24.si

Tako malo je manjkalo! Tukaj je posnetek, ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Separatisti: Ukrajinska vojska zasedla del kraja strmoglavljenja letala

Deli na:
Separatisti: Ukrajinska vojska zasedla del kraja strmoglavljenja letala

Foto: Reuters

Ukrajinska vojska je po navedbah proruskih separatistov zasedla del prizorišča strmoglavljenja malezijskega letala na vzhodu Ukrajine. Iz Kijeva so medtem sporočili, da podatki iz črnih skrinjic potrjujejo, da so strmoglavljenje leta MH17 zakrivila eksplozija rakete s šrapneli, poročajo tuje tiskovne agencije.

"Ukrajinske sile so zavzele del kraja strmoglavljenje," je dejal visok predstavnik oblasti samooklicane ljudske republike Doneck.

Ukrajinske vladne sile so v nedeljo - po skoraj tednu dni prekinitve ognja v krogu nekaj deset kilometrov okoli prizorišča, med katero tam hujših spopadov ni bilo - napadle povsem v bližini kraja strmoglavljenja. Kot so ob tem sporočili iz Kijeva, skušajo zavzeti območje iz rok separatistov in mednarodnim strokovnjakom omogočiti varen dostop do prizorišča.

Vojska je danes sporočila, da se njene enote s separatisti spopadajo za nadzor nad več kraji v okolici strmoglavljenja in da so med drugim že vstopile v mesto Šahtarsk, ki leži kakih deset kilometrov od prizorišča, poroča francoska tiskovna agencija AFP.



Zaradi spopadov v okolici kraja strmoglavljenja skupini 50 neoboroženih avstralskih in nizozemskih policistov medtem danes že v drugo ni uspelo doseči prizorišča, potem ko jim je nasilje to preprečilo že v nedeljo, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Andrej Lisenko iz ukrajinskega sveta za nacionalno varnost in obrambo je medtem sporočil, da podatki iz črne skrinjice boeinga 777, ki jih preučujejo mednarodni preiskovalci, potrjujejo, da "je bil razlog za uničenje in strmoglavljenje letala velika eksplozivna dekompresija, ki so jo povzročila predrtja šrapnelov iz eksplozije rakete".

Spopadi na vzhodu Ukrajine se medtem nadaljujejo. V topniškem obstreljevanju pri Lugansku je po navedbah tamkajšnjih oblasti umrlo pet ljudi, medtem ko so v sosednjem Donecku v spopadih med vojsko in separatisti umrli najmanj trije civilisti.