nevihta, strele Svet24.si

Maj prinaša plohe in nevihte. V teh krajih bo ...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

festival svobode gibanje svoboda zbiljsko golob pl Reporter.si

Golobovo napihovanje z dvema mandatoma, v katerih ...

doncic dallas Ekipa24.si

Dončić je razkril, kaj se dogaja z njegovim ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

oblak danilovic Ekipa24.si

Takšnega Oblaka ne poznamo! Njegova izbranka je ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Preiskave strmoglavljenja malezijskega letala v polnem teku, prvi posmrtni ostanki že na Nizozemskem

Deli na:
Preiskave strmoglavljenja malezijskega letala v polnem teku, prvi posmrtni ostanki že na Nizozemskem

Foto: Reuters

Na prizorišču tragičnega strmoglavljenja malezijskega letala na vzhodu Ukrajine trenutno svoje delo opravljajo ekipe mednarodnih strokovnjakov, ki med drugim preiskujejo razbitine letala in iščejo dokaze o sestrelitvi. Medtem so včeraj na Nizozemsko prispeli prvi posmrtni ostanki žrtev strmoglavljenja.

Delo preiskovalcev spremljajo ugibanja, ali so morda proruski separatisti te dokaze že skrili ali jih kako drugače kompromitirali. S tem naj bi po očitkih Zahoda poskušali prikriti svojo odgovornost. Na Zahodu se je doslej najpogosteje omenjala možnost, da je bilo letalo sestreljeno z raketo zemlja-zrak SA-11, ki naj bi jo proruskim separatistom dobavila Rusija.

A neimenovani višji predstavniki ameriških obveščevalnih služb so potrdili, da nimajo nobenega dokaza o neposredni vpletenosti ruske vlade v sestrelitev malezijskega potniškega letala nad Ukrajino, vendar na podlagi dostopnih dokazov sklepajo, da so letalo po nesreči sklatili separatisti.

V Moskvi so medtem predstavili že več teorij, ki pa krivdo načeloma pripisujejo Ukrajini. Med drugim so trdili, da je v bližini malezijskega letala v času strmoglavljenja letelo ukrajinsko vojaško letalo.

Prizorišče pri kraju Grabovo na nemirnem vzhodu Ukrajine se nahaja na območju, ki je pod nadzorom proruskih separatistov. Prvim je tja v ponedeljek, štiri dni po tragičnem koncu leta MH17, uspelo priti nizozemskim forenzikom.

Tako separatisti kot ukrajinske oblasti so v ponedeljek razglasili prekinitev ognja na območju strmoglavljenja in se že tudi večkrat zavezali, da ne bodo ovirali neodvisne mednarodne preiskave. Kljub temu so se še naprej vrstila opozorila, da se kaos in nasilje nadaljujeta ter da separatisti ovirajo delo mednarodnih strokovnjakov.

Vodenje mednarodne preiskave strmoglavljenja je v torek prevzela Nizozemska - med drugim zato, ker je bilo med 298 žrtvami kar 193 Nizozemcev.

V preiskavi sodelujejo še ukrajinski in malezijski ter drugi strokovnjaki - med drugim britanski, ki od včeraj pomagajo pri pridobivanju podatkov s črnih skrinjic letala.


Črni skrinjici sta ponoči romali iz rok malezijskih v roke nizozemskih strokovnjakov, ti pa so jih nato včeraj zjutraj predali naprej britanskim preiskovalcem letalskih nesreč. Ena od črnih skrinjic beleži tehnične podatke o delovanju letala, druga pa snema zvoke, npr. glasove pilotov in morda tudi zvok same eksplozije. Nizozeski preiskovalci so sporočili, da je skrinjica, ki beleži zvoke, poškodovana, a da je pomnilnik ohranjen.

Strokovnjaki sicer opozarjajo, da ni mogoče z gotovostjo napovedovati, kako koristni bodo dejansko ti podatki.

V nizozemski Eindhoven sta včeraj tudi prispeli prvi letali s posmrtnimi ostanki žrtev strmoglavljenja. 40 krst so pričakali svojci žrtev ter vrh nizozemske politike. Letali sta prileteli z letališča v Harkovu na vzhodu Ukrajine.

Omenjeni letali bosta v prihodnjih dneh, predvidoma do petka, iz Harkova na Nizozemsko prepeljali vse žrtve strmoglavljenja. V Harkovu naj bi bilo od skupno 298 žrtev v času prvega poleta le okoli 200 trupel. Proruski separatisti naj bi na vlaku v Harkov poslali le kakih 200 trupel, čeprav se je sprva govorilo, da je na vlaku dobrih 280 trupel.

Medtem ko mednarodni preiskovalci ugotavljajo odgovornost za domnevno sestrelitev malezijskega letala, pa sta bili na vzhodu Ukrajine blizu kraja Snižne sestreljeni dve ukrajinski vojaški letali, je sporočila ukrajinska vojska. Kijev je ob tem zatrdil, da sta bili letali sestreljeni z ozemlja Rusije.

Predstavnik ukrajinskega sveta za nacionalno varnost Andrej Lišenko je povedal, da sta bili letali na višini 5200 metrov, ko sta bili sestreljeni. To po njegovih besedah pomeni, da ju niso sestrelili separatisti, saj ti s svojimi premičnimi raketometi te višine ne morejo doseči.

"Letali sta bili sestreljeni z močnimi protiletalskimi raketnimi sistemi - po začasnih informacijah z raketami z ozemlja Ruske federacije," je zatrdil.

Ukrajina je sicer že v preteklosti trdila, da so bila njena vojaška letala sestreljena z ozemlja Rusije, a so v Moskvi to vsakič zanikali.