pokol-v-šoli-vladislava-ribnikarja, obletnica-pokola Svet24.si

Srbija pred obletnico krvavega poboja v beograjski...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

hisa brglez-pl016 Reporter.si

Hiše, avti in bančni računi evropskih ...

pogacar Ekipa24.si

Tadej Pogačar pred Girom izpostavil ...

Tudi Brad Pitt je obupal .. Odkrito.si

Koga briga Barbariga?!

crypto.com arena Ekipa24.si

Sramota leta! V LA-ju skušali takole provocirati ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Avstralski preiskovalci prispeli v Ukrajino; separatisti še vedno ovirajo dostop do mesta nesreče

Deli na:
Avstralski preiskovalci prispeli v Ukrajino; separatisti še vedno ovirajo dostop do mesta nesreče

Foto: Reuters

Avstralski premier Tony Abbott je po četrtkovem strmoglavljenju letala Malaysia Airlines na vzhodu Ukrajine, v katerem je umrlo 298 ljudi, med njimi 28 Avstralcev, razglasil dvotedensko žalovanje v državi. Kot je še sporočil Abbott, je v Kijev prispela skupina avstralskih strokovnjakov, ki bo preiskala prizorišče strmoglavljenja.

Skupino vodi posebni odposlanec avstralskega premiera, nekdanji poveljnik avstralskih oboroženih sil Angus Houston, ki je bil pred tem na čelu mednarodnega koordinacijskega centra za iskanje pogrešanega letala iste letalske družbe, ki je marca izginilo neznano kje, poroča ruska tiskovna agencija Itar-Tass.

Varnostni svet ZN bo sicer danes razpravljal o predlogu avstralske resolucije, ki zahteva prekinitev vseh sovražnosti in neoviran dostop do prizorišča strmoglavljenja ter poziva vse akterje v regiji, naj sodelujejo v mednarodni preiskavi tragedije.

Nizozemski premier Mark Rutte je v nedeljo zvečer obelodanil, da bo Nizozemska v ukrajinskem Harkovu odprla mednarodni center za identifikacijo žrtev, med katerimi je tudi 193 Nizozemcev.


Po navedbah malezijskih oblasti Ukrajini doslej sicer še ni uspelo vzpostaviti varnega koridorja, ki bi preiskovalcem omogočil dostop do kraja strmoglavljenja. "Ukrajinska vlada je sporočila, da ne more zagotoviti varnosti mednarodne ekipe na in v okolici kraja nesreče," je dejal malezijski minister za promet Liow Tiong Lai, ki je v nedeljo pripotoval v Kijev.

Po njegovih besedah bodo v mednarodni ekipi sodelovali strokovnjaki iz Malezije, Nizozemske, Velike Britanije in ZDA.

Po navedbah ukrajinske državne službe za izredne razmere so na vzhodu Ukrajine doslej našli 251 trupel žrtev strmoglavljenja, navaja Itar-Tass.

Vzrok strmoglavljenja boeinga 777, ki je bil na poti iz Amsterdama v Kuala Lumpur, sicer ostaja še naprej nejasen. Domnevno naj bi bilo letalo sestreljeno, ukrajinske oblasti in proruski separatisti pa drug drugemu očitajo krivdo. Številni del odgovornosti pripisujejo tudi Rusiji, ki podpira separatiste.