sekolar, mizna krožna žaga Svet24.si

Zaradi nove omrežnine gospodarstvo na okope, ...

traktor Svet24.si

Tatvina traktorja - pozor, pomagajte najti tatu

robert fico Necenzurirano

Slovaški atentat in Slovenija: nasilje se vedno ...

jure bracko evita hanzic zvezdana lubej mediaspeed Reporter.si

Pravnomočno poražena NKBM: šlo je za tipično ...

Goran Dragić 23 mm Ekipa24.si

Kakšna izpoved! Goran Dragić razkril, zakaj je ...

marko-milosavljević Njena.si

Poroka na prvi pogled: Marko le odigral ...

samir handanovic 24 pm Ekipa24.si

Nova služba za Samirja Handanovića! Nekdanji ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Strmoglavljenje ruskega letala nad Sinajem teroristično dejanje

Deli na:
Strmoglavljenje ruskega letala nad Sinajem teroristično dejanje

Foto: Reuters

Strmoglavljenje ruskega potniškega letala nad Sinajem konec oktobra je bilo posledica terorističnega napada, je danes sporočil vodja ruske varnostne službe FSB Aleksander Bortnikov, poroča ruska tiskovna agencija Tass. Ruski predsednik Vladimir Putin je že napovedal kaznovanje odgovornih za strmoglavljenje.

Kot je še pojasnil Bortnikov, je eksplozijo letala povzročila doma izdelana eksplozivna naprava, katere moč je ustrezala kilogramu TNT. Eksplozija je po njegovih besedah povzročila, da je letalo razpadlo v zraku. To tudi pojasnjuje dejstvo, da so bile razbitine letala po strmoglavljenju raztresene po širšem območju.

FSB je že razpisala nagrado 50 milijonov ameriških dolarjev v zameno za informacije o odgovornih za napad.

Na Bortnikove navedbe se je že odzval ruski predsednik Putin, ki je napovedal, da bo Rusija "našla in kaznovala" krivce za strmoglavljenje letala. Kot je še napovedal, se ruski letalski napadi v Siriji ne bodo samo nadaljevali, pač pa jih bo Moskva še okrepila.

Pojasnil je, da je obrambnemu ministrstvu naložil, naj se poveže z vsemi "našimi partnerji". "Računamo na sodelovanje z vsemi našimi prijatelji, tako pri iskanju kot kaznovanju kriminalcev," je še dejal ruski predsednik.

"Našli bomo krivce za teroristični napad nad Sinajem ne glede na to, kje po svetu se skrivajo, in kaznovali jih bomo," je napovedal Putin.

Na današnje navedbe v Moskvi se je odzval visoki predstavnik egiptovskega ministrstva za letalstvo in dejal, da mednarodni odbor za preiskavo nesreče, ki ga vodi Egipt, doslej ni našel dokaza, da bi bila na krovu letala bomba.

"Doslej odbor ni našel dokaza, ki bi potrdil hipotezo, da je letalo eksplodiralo zaradi terorističnega dejanja," je dejal neimenovani predstavnik omenjenega ministrstva, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Letalo airbus A321 ruske družbe Kogalimavija je bilo na poti iz egiptovskega letovišča Šarm el Šejk v Sankt Peterburg, ko je 31. oktobra strmoglavilo nad Sinajem. Umrlo je vseh 224 ljudi na krovu. Gre za najhujšo civilno letalsko nesrečo v ruski zgodovini.

Odgovornost za strmoglavljenje je sicer takoj prevzela veja džihadistične skupine Islamska država v Egiptu.