benifer Svet24.si

Zvezdniški par "Bennifer" tik pred razhodom

kača-na-policijski-postaji Svet24.si

Kača s policijske postaje Koper

1706792389-b60k4933-1706792354008 Necenzurirano

Furs blokiral premoženje nekdanjega ministra ...

1696960818-172a6788-1696960549922 Reporter.si

Teorije zarote: bo Anžetu Logarju uspelo prevzeti...

nika vodan af Ekipa24.si

Uau! Bi jih prepoznali? Slovenske junakinje zime ...

kmetijaa11 Njena.si

Kmetija: Novi tekmovalci vas bodo prikovali pred ...

doncic Ekipa24.si

Ste videli to? Navijači Oklahome z majicami z ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

OZS pred uvedbo nepremičninskega davka za odpravo napak

Deli na:
OZS pred uvedbo nepremičninskega davka za odpravo napak

Foto: Reuters

Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije (OZS) nasprotuje predlogu novega davka na nepremičnine, ki je do konca meseca v javni razpravi. Predlog bi obrtnike in podjetnike dodatno obremenil in poslabšal njihovo konkurenčnost, so ocenili in poudarili, da bi morali pred njegovo uveljavitvijo odpraviti številne napake na tem področju.

Po mnenju OZS bi morala vlada pred uvedbo tega zakona urediti pomanjkljivosti in napake, ki občutno vplivajo na višino davčne osnove in s tem napačno izračunane davčne obveznosti. Med njimi naštevajo odpravo napak v opisu lastnosti nepremičnin, ki so nastale pri popisu nepremičnin, ter uskladitev registra nepremičnin pri Geodetski upravi RS z dejanskim stanjem nepremičnin.

Ocenjujejo tudi, da lastniki ne javljajo sprememb, ki so jih izvedli na posamezni nepremičnini, ker bi sicer na podlagi zakona o množičnem vrednotenju nepremičnin od prvega popisa naprej morali delati. Nepremičnine zato v veliki meri izkazujejo napačno posplošeno vrednost, izpostavljajo.

V OZS ob tem predlagajo, naj se vse nelegalno zgrajene objekte in vsak poseg v nepremičnino brez ustrezne dokumentacije obdavči z dodatnim pribitkom vsaj v višini 300 odstotkov nad predpisano stopnjo obdavčitve objekta. To naj velja za vse nepremičnine, od začetka veljavnosti zakona do legalizacije oz. rušitve nepremičnine. Sedaj namreč nelegalno zgrajeni objekti niso obdavčeni, so še zapisali.

"Stopnja v višini 0,80 odstotka za obdavčitev poslovnih objektov je popolnoma nerazumna, saj poslovni subjekti tega davka ne bodo zmogli pokriti v breme svojega dobička, temveč ga bodo morali prevaliti preko višje lastne cene na potrošnika," so še ocenili in dodali, da bo ta davek dodatno obremenil tudi vse banke, ki so kot poplačilo svojih terjatev prejele nepremičnine, s katerimi trenutno ne ustvarjajo dohodkov.