mlin Svet24.si

8-letnika skalpiralo na šolskem ogledu kmetije

medved, rjavi medved Svet24.si

Ministrstvo sledilo stroki: Letos bodo odstrelili ...

1701778337-dsc9818-01-1701778319724 Necenzurirano

"Kar sta na policiji počela Žakelj in Tonin, je ...

cernivceva 6a PL Reporter.si

Milijon in pol evrov vredne hiše gradbenega ...

620-24-reli1 Ekipa24.si

Grozljivka na reliju! Vsaj sedem mrtvih, 21 ...

Ansambel Igor in zlati zvoki Revija Stop

»Vse dni, vse noči« igrajo že lepih 32 let

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Bela hiša: Napad na konzulat v Libiji je bil teroristični napad

Deli na:
Bela hiša: Napad na konzulat v Libiji je bil teroristični napad

Foto: Reuters

Tiskovni predstavnik Bele hiše Jay Carney je novinarjem pojasnil, da je bil napad na ameriški konzulat v libijskem Bengaziju pred tednom dni očitno teroristični napad, saj se je končal s smrtjo veleposlanika Christopherja Stevensa in treh drugih Američanov. Vztrajal pa je, da ni dokazov, da bi bil napad načrtovan.

Carney je odgovarjal na novinarska vprašanja o napadu v Libiji, potem ko je direktor nacionalnega protiterorističnega centra ZDA Matt Olsen v sredo na zaslišanju v senatnem odboru za domovinsko varnost potrdil, da je šlo za teroristični napad. Imeli naj bi informacije o tem, da so bili vpleteni pripadniki teroristične mreže Al Kaida.

Vendar tudi Olsen ni potrdil, da bi imeli ameriški obveščevalci informacije o tem, da je bil napad vnaprej organiziran in pripravljen. Carney je doslej trdil, da so skrajneži izkoristili razburjenje muslimanov zaradi žaljivega filma o preroku Mohamedu in med spontanimi demonstracijami napadli konzulat s strelnim orožjem in granatami.


Z Olsenom se v sredo ni strinjala republikanska članica odbora Susan Collins iz države Maine, ki so ji obveščevalci za zaprtimi vrati povedali, da je šlo za dobro pripravljen in načrtovan napad ob obletnici terorističnih napadov na ZDA 11. septembra 2001.

Besedne igre predstavnikov administracije so posledica političnih napetosti pred predsedniškimi volitvami 6. novembra. Če je bil napad organiziran, se namreč postavlja vprašanje, zakaj veleposlanik Stevens in konzulat nista bila bolje zavarovana in to prav na obletnico 11. septembra, ko želi Al Kaida spet posebej opozoriti nase.

Predsednik ZDA Barack Obama vodi v anketah pred svojim republikanskim nasprotnikom Mittom Romneyjem glede nacionalne varnosti in zunanje politike. Potrditev domneve, da je šlo za malomarnost, ki je kriva za smrt diplomatov, pa bi lahko vplivala na drugačen izid anket.