mlin Svet24.si

8-letnika skalpiralo na šolskem ogledu kmetije

medved, rjavi medved Svet24.si

Ministrstvo sledilo stroki: Letos bodo odstrelili ...

1701778337-dsc9818-01-1701778319724 Necenzurirano

"Kar sta na policiji počela Žakelj in Tonin, je ...

cernivceva 6a PL Reporter.si

Milijon in pol evrov vredne hiše gradbenega ...

620-24-reli1 Ekipa24.si

Grozljivka na reliju! Vsaj sedem mrtvih, 21 ...

Simon Vadnjal Revija Stop

Znani obrazi so zelo okoljsko ozaveščeni

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Šef evroskupine: Dosežen dogovor o evrskem proračunu

Deli na:
Šef evroskupine: Dosežen dogovor o evrskem proračunu

Foto: Wikipedia

Finančni ministri 27 članic EU so nocoj v Luksemburgu po večurnih pogajanjih dosegli dogovor o evrskem proračunu, je po Twitterju sporočil šef evroskupine Mario Centeno. Podrobnosti za zdaj niso znane. "Habemus dogovor o proračunskem instrumentu območja evra. Novinarska konferenca bo ob 8.30," je tvitnil Centeno.

Finančni ministri morajo po naročilu voditeljev članic unije ta mesec predlagati rešitve za opredelitev upravljanja in financiranja evrskega proračuna z uradnim imenom proračunski instrument za konvergenco in konkurenčnost.

Zadnje odprto vprašanje v tem krogu pogovorov je bilo financiranje proračuna: ali naj se ta instrument za zdaj zapolni le s sredstvi iz proračuna EU ali tudi z zunanjimi viri na podlagi medvladnega sporazuma.

To vprašanje je treba doreči, da bo lahko finsko predsedstvo opredelilo obseg sredstev, ki bodo za ta proračun namenjena v okviru prihodnjega večletnega finančnega okvira unije za obdobje 2021-2027.



Proračunski instrument, o katerem se sedaj pogajajo članice območja evra, je sicer precej razvodenela različica ambicije francoskega predsednika Emmanuela Macrona, ki je želel močan samostojen proračun, ki bi bil varovalo v krizah.

Zasedanje se je pričakovano zavleklo v pozne ure, a nepričakovano je Centeno že kmalu po polnoči po Twitterju naznanil, da je dogovor dosežen. Njegov tiskovni predstavnik je namreč pred tem sporočil, da potrebujejo več časa, novinarjem zaželel lahko noč in napovedal, da bo novinarska konferenca ob 8.30.

O evrskem proračunu bodo danes razpravljali še vsi finančni ministri EU, ki imajo na dnevnem redu zasedanja med drugim tudi izvajanje akcijskega načrta za preprečevanje pranja denarja, ki so ga sprejeli decembra 2018. Slovenijo na zasedanjih v Luksemburgu zastopa finančni minister Andrej Bertoncelj.