Revija Reporter
Svet

Šef AfD: Hitler in nacisti so le "ptičji kakec" v uspešni nemški zgodovini

STA

3. jun. 2018 6:00

Deli na:

Voditelj nemške desničarske stranke Alternativa za Nemčijo (AfD) Alexander Gauland je nacizem označil za majhno packo v dolgi uspešni zgodovini Nemčije. "Hitler in nacisti so le ptičji kakec v več kot 1000 letih uspešne nemške zgodovine," je dejal po poročanju nemške tiskovne agencije dpa. Podmladek stranke se je medtem zavzel za smrt EU.

Gauland je o velikih nemških uspehih spregovoril na srečanju podmladka AfD v mestu Seebach v zvezni deželi Turingija. Pri tem sicer ni zanikal nemške odgovornosti za nacistični režim. "Le tisti, ki sprejmejo preteklost, imajo moč oblikovati prihodnost," je dejal. Vendar pa je menil, da so v primerjavi z bogato zgodovino Nemčije nacistične grozote le njen majhen delček.

Podmladek stranke AfD, imenovan Mlada alternativa, se sestaja na dvodnevnem srečanju pred zveznim kongresom stranke v mestu Augsburg čez približno mesec dni. Kot je poudaril vodja podmladka Damian Lohr, je glavna razlika med stranko in njeno mladino odnos do EU. "Evropska unija mora umreti, zato da lahko Evropa živi," so po njegovih besedah prepričani mladi.

Mladina stranke želi na kongresu oblikovati in sprejeti lasten program. "Osrednji sestavni del naše politične identitete je ... zahteva po postopnem ukinjanju EU in evra," je poudaril Lohr.

Organizacija, ki po lastnih navedbah šteje okoli 2000 članov, si prizadeva tudi za možnost bolj neposrednega vpliva državljanov na odločitve na zvezni ravni ter za spremembe azilne zakonodaje v času "masovnih migracij".