Revija Reporter
Svet

To so metode Stasija in nacistov, je nemška ministrica napadla AfD, ki šolarje poziva k ovajanju učiteljev

M. M.

15. okt. 2018 6:00

Deli na:

Alternativa za Nemčijo (AfD).

Reuters

Nemška ministrica za pravosodje Katarina Barley je napadla stranko Alternativo za Nemčijo (AfD), ki nemške šolarje poziva, naj ji poročajo o učiteljih, ki se tako ali drugače politično opredeljujejo pred učenci.

Protimigrantska stranka je vzpostavila spletni portal, na katerem naj bi šolarji prijavljali učitelje, ki naj bi po njihovem mnenju kršili načelo politične nevtralnosti. To nemškim učiteljem prepoveduje izražanje političnih stališč v učilnicah.

Stranka vztraja, da skuša s portalom Neutrale Schulen (Nevtralne šole) le preprečiti indoktrinacijo otrok in zaščititi svobodo govora.

AfD je portal za začetek vzpostavila v Hamburgu in pravi, da je že v prvih nekaj dneh prejela več kot 1000 prijav. Prijavljeni naj bi bili tako primeri, ko so učitelji šolarje spodbujali, naj se udeležijo protestov zoper AfD, kot »okorne kritike« AfD in menda nepravilen ali pristranski učni material.

Kritiki opozarjajo, da so bile podobne avtoritarne metode orodje nemškega nacističnega režima in nato še v nekdanji Nemški demokratični republiki še komunistična tajna policija Stasi.

Nemška ministrica za pravosodje Katarina Barley potezo AfD označila za »diktatorsko metodo« in opozorila, da bi lahko s tem ustvarili ozračje nelagodja in sumničavosti.

Stranka, ki se skuša na tak način znebiti učiteljev, ki ji niso po volji, s tem kaže svoje razumevanje demokracije, je Barleyjeva povedala za Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Na Twitterju pa je ministrica zapisala: »Kdorkoli spodbuja učence k vohunjenju za učitelji vrača v Nemčijo metode Stasija.«

Potezo AfD je obsodila tudi ministrica za izobraževanje Susanne Eisenmann, ki jo je označila za »popolnoma napačno in škodljivo« ter dejala, da morajo učitelji, ki želijo učence poučevati o demokraciji, imeti možnost predstavljati nasprotujoča si stališča.

AfD zavrača kritike in primerjave s Stasijem ter vztraja, da naj bi portal pomagal staršem, ki se bojijo, da z njihovimi otroki manipulirajo šole in levo usmerjeni učitelji.