Revija Reporter
Svet

Se Theresi May obeta katastrofa številka dva?

STA

29. jan. 2019 5:55

Deli na:

Protestniki pred britanskim parlamentom.

Profimedia

Britanski poslanci, ki so pred dvema tednoma zavrnili ločitveni sporazum z EU, bodo drevi glasovali o naslednjih korakih v zvezi z brexitom. V parlamentu v Londonu bo najprej celodnevna razprava, več poslancev pa je vložilo amandmaje, s katerimi se želijo izogniti brexitu brez dogovora, preložiti izstop ali se znova pogajati z EU.

Premierka Theresa May je po katastrofalni zavrnitvi ločitvenega sporazuma, ki ga je njena vlada izpogajala z EU, v poslanski zbornici prejšnji teden poslancem predstavila t.i. načrt B, a jim pri tem dejansko ni ponudila nič novega. Več članov poslanske zbornice je pripravilo amandmaje, ki nakazujejo možne poti, ki bi jih lahko ubrala Velika Britanija.

Amandma laburistke Yvette Cooper predvideva, da mora vlada poslancem dovoliti glasovanje o preložitvi, če do 26. februarja ne bo sprejet dogovor o brexitu. Več amandmajev zahteva spremembo irskega varovala, ki je za poslance glavni kamen spotike v ločitvenem dogovoru z EU. Irska je ponovna pogajanja o irskem varovalu že zavrnila.

Več kot 120 poslancev iz različnih strank pa je podpisalo amandma konservativne poslanke Caroline Spelman, ki zavrača brexit brez dogovora.

A poslanci ne bodo glasovali o vseh predlaganih amandmajih temveč le o tistih, ki jih bo davi izbral predsednik poslanske zbornice John Bercow. Glasovanje se bo začelo ob 19. uri po krajevnem času (20. uri po srednjeevropskem).