nevihta, strele Svet24.si

Maj prinaša plohe in nevihte. V teh krajih bo ...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

festival svobode gibanje svoboda zbiljsko golob pl Reporter.si

Golobovo napihovanje z dvema mandatoma, v katerih ...

doncic dallas Ekipa24.si

Dončić je razkril, kaj se dogaja z njegovim ...

Tina Gaber in Robert Golob, Drama Njena.si

Takšen dopust sta si privoščila Tina Gaber in ...

oblak danilovic Ekipa24.si

Takšnega Oblaka ne poznamo! Njegova izbranka je ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Nemškemu predsedniku Gaucku je en mandat dovolj, prihodnje leto se poslavlja

Deli na:
Nemškemu predsedniku Gaucku je en mandat dovolj, prihodnje leto se poslavlja

Foto: Arhiv Reporterja

Nemški predsednik Joachim Gauck je po več dnevih medijskih ugibanj danes potrdil, da se ne bo potegoval za drugi mandat. Kot razlog je 76-letni Gauck navedel svojo visoko starost. Njegova odločitev bo nekoliko zapletla politično situacijo za nemško kanclerko Angelo Merkel pred splošnimi volitvami, ki bodo predvidoma septembra 2017.

Priljubljeni Gauck je položaj predsednika, ki ima v Nemčiji predvsem protokolarno vlogo, zasedel leta 2012. Danes je v izjavi v Berlinu kot razlog, zakaj se ne bo potegoval za drugi mandat, navedel starost. Ob tem je v luči špekulacij o morebitnih zdravstvenih težavah poudaril, da je zdrav.

"Hvaležen sem, da mi gre dobro. A istočasno se zavedam, da je življenjska faza med 77. in 82. letom drugačna od tiste, v kateri sem sedaj. Ne morem zagotoviti, da bom imel enako energijo in vitalnost za še en petletni mandat.

Gauck, nekdanji karizmatični protestantski pastor, je postal znan kot aktivist za človekove pravice v nekdanji komunistični Vzhodni Nemčiji in je bil ključen akter v gibanju, ki je pripomoglo k padcu Berlinskega zidu.

Mandat se Gaucku sicer izteče v začetku prihodnjega leta. Njegova odločitev bo zapletla situacijo za Merklovo, ki bo morala najti kandidata za predsednika, hkrati pa se pripravljati na kampanjo za splošne volitve, ki bodo predvidoma septembra prihodnje leto.

"Iskanje naslednika bo kampanjo za splošne volitve začelo več kot 15 mesecev pred dejanskim glasovanjem, kar je konflikt, ki bi se mu kanclerka raje izognila," poroča nemški portal Spiegel Online.

Nemški parlament bo Gauckovega naslednika izvolil februarja 2017, med morebitnimi kandidati pa se že omenja finančnega ministra Wolfganga Schäubleja, predsednika parlamenta Norberta Lammerta in bavarsko poslanko Gerdo Hasselfeldt, sicer tesno zaveznico Merklove.