pokol-v-šoli-vladislava-ribnikarja, obletnica-pokola Svet24.si

Srbija pred obletnico krvavega poboja v beograjski...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

hisa brglez-pl016 Reporter.si

Hiše, avti in bančni računi evropskih ...

doncic Ekipa24.si

Kakšen odgovor Luke! Je kdo dvomil vanj? Vsem je ...

poroka-na-prvi-pogled Njena.si

Poroka na prvi pogled: Markove navade ...

crypto.com arena Ekipa24.si

Sramota leta! V LA-ju skušali takole provocirati ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Nemški zunanji minister: Grčija se mora spopasti z brezposelnostjo mladih

Deli na:
Nemški zunanji minister: Grčija se mora spopasti z brezposelnostjo mladih

Foto: Reuters

Nemški zunanji minister Frank-Walter Steinmeier je včeraj v Atenah Grčijo pohvalil za njeno vztrajanje pri gospodarskih reformah in jo hkrati opozoril, da jo še vedno čaka spopad s problemi, kot je visoka, 57,9-odstotna stopnja brezposelnosti med mladimi.

"Ugotavljam, da je grška vlada odločena ostati na poti reform, ne glede na politične posledice in druga tveganja," je Steinmeier dejal po pogovorih z grškim premierom Antonisom Samarasom.

Ob tem je ob koncu dvodnevnega obiska v grški prestolnici izrazil prepričanje, da bosta odločenost in pogum grških oblasti, da izpeljejo reforme, kmalu žela sadove, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Dodal je, da je namen njegovega obiska v ranljivi evrski državi tudi izraz spoštovanja grškemu trudu in nemški podpori grškemu predsedstvu EU.

Grčija, ki je predsedovanje uradno prevzela v sredo, dela vse, da bi se izvila iz šestletne recesije.

Naraščajoči stroški zadolževanja so državo že leta 2010 prisilili, da je zaprosila za mednarodno finančno pomoč. Skupaj je trojka državi odobrila dva programa pomoči; najprej 110 milijard evrov, nato pa še 130 milijard evrov in delni odpis dolga v višini prek 100 milijard evrov.

Atene so se v zameno za posojila zavezale k ostremu varčevanju. Skladno s tem so zvišale davke, znižale socialne transferje, pokojnine in plače javnih uslužbencev, v javnem sektorju pa so tudi odpuščale.

Četudi se špekulira, da bo država potrebovala tretji program pomoči, v Atenah to ves čas zanikajo. Pravijo tudi, da ne želijo novega delnega odpisa dolga. Bolj kot za to si prizadevajo za nižje obrestne mere na posojila in daljšo ročnost za njihovo vračanje.