Klemen Jaklič Svet24.si

Ustavni sodnik Jaklič trdi, da ni potreboval ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

zala tomasic Reporter.si

Janšev propagandist Tomašič zlorablja Nova24TV ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

andreja-špeh Njena.si

Andreja Špeh iz MasterChefove kuhinje na Japonsko

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

Danes bo znan dobitnik Nobelove nagrade za mir

Deli na:
Danes bo znan dobitnik Nobelove nagrade za mir

Foto: Reuters

V Oslu bodo danes objavili ime oz. imena prejemnikov najprestižnejše izmed Nobelovih nagrad, tiste za mir. Najboljše možnosti naj bi imeli nemška kanclerka Angela Merkel, papež Frančišek in Visoki komisariat ZN za begunce (UNHCR).

Direktor Mirovnega raziskovalnega inštituta iz Osla Kristian Berg Harpviken, ki vsako leto pripravi seznam favoritov, meni, da bo letošnja nagrada povezana z begunci. Pri tem izpostavlja Merklovo, ki je "v kritičnem trenutku pokazala moralno vodstvo".

Trije norveški zgodovinarji, ki upravljajo spletno stran o Nobelovi nagradi za mir, pa menijo, da ima dobro možnost UNHCR, ki jo je sicer dobil že dvakrat.

Direktor stockholmskega Mednarodnega mirovnega raziskovalnega inštituta Dan Smith na drugi strani meni, da bi lahko bil dobitnik papež Frančišek, če se bo Nobelov odbor odločil podeliti nagrado za socialno pravičnost.

Letos je na seznamu kandidatov 273 imen, med njimi je 205 posameznikov in 68 organizacij. Več jih je bilo le lani, in sicer 278.

Lani sta jo prejela borca za pravice otrok 17-letna Pakistanka Malala Jusafzaj in Indijec Kailashi Satyarthi.

Petčlanski Nobelov odbor je v preteklosti že večkrat presenetil s svojo izbiro, včasih pa je sprožil tudi polemike. Eden takšnih primerov je ameriški predsednik Barack Obama, ki je nagrado prejel leta 2009 po le letu dni na položaju.

Nobelove nagrade podeljujejo od leta 1901 iz sklada, ki ga je ustanovil švedski industrialec in izumitelj dinamita Alfred Nobel. Dobitniki bodo nagrade prejeli na slovesnosti 10. decembra, na obletnico Nobelove smrti.