stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij ...

jansa orban budimpesta cpac Reporter.si

Klavrn zaton Janeza Janše: Hrvat Plenković je ...

anamarija lampic nico gross af Ekipa24.si

Slovenska zvezdnica z ostro kritiko smučarske ...

Poleg britanskega škandala, Rebel razkriva tudi druga sporna povabila, vključno z 2-milijonsko ponud Odkrito.si

Kraljeva družina - Orgije in droga na zasebnih ...

jankovic hokej Ekipa24.si

Velike spremembe v zmajevem gnezdu! Novo ime ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

S&D zaradi Luxleaksa Junckerju grozi z odtegnitvijo podpore

Deli na:
S&D zaradi Luxleaksa Junckerju grozi z odtegnitvijo podpore

Foto: Reuters

Politična skupina socialistov in demokratov (S&D) v Evropskem parlamentu je po sredinem razkritju novih podrobnosti v aferi Luxleaks, ki je razkrila skrivne davčne ugodnosti za velike mednarodne korporacije v Luksemburgu, danes pozvala Evropsko komisijo, naj ukrepa, sicer bo izgubila podporo in zaupanje S&D.

V odprtem pismu, ki ga je skupina naslovila na predsednika komisije in nekdanjega luksemburškega premierja Jean-Clauda Junckerja, predsednik S&D Gianni Pittella poziva h konkretnim ukrepom proti davčnim utajam in agresivni davčni politiki mednarodnih korporacij.

Afera je dobila nove razsežnosti, potem ko so iz mednarodnega konzorcija preiskovalnih novinarjev s sedežem v Washingtonu v noči na sredo sporočili, da so z luksemburškimi davčnimi organi sodelovala skorajda vsa največja svetovalna podjetja. Potem ko so preiskovalni novinarji novembra razkrili dokumente podjetja Pricewaterhousecoopers, so zdaj pridobili tudi dokumente ostalih treh največjih revizijskih in svetovalnih družb na svetu: Deloitte, Ernst & Young ter KPMG. Novi dokumenti zajemajo obdobje med letoma 2003 in 2011, ko je luksemburško vlado vodil Juncker.


"Luxleaks II je razkril globino škandala. Pokazalo se je škandalozno globoko brezno, ki ga lahko zapolnimo le s spremembami zakonodaje," je na današnji novinarski konferenci poudaril Pitella. Dejal je, da mora Juncker boj proti davčnim utajam opredeliti za prednostno nalogo nove komisije ter v prvih šestih mesecih prihodnjega leta pripraviti vrsto obsežnih in učinkovitih predlogov proti davčnim oazam in davčnim utajam. zagrozil je, da bo S&D v nasprotnem primeru umaknila svojo podporo komisiji.

"Vseskozi smo poudarjali, da Junckerju nismo podpisali bianco menice. Zdaj mora Juncker dokazati, da zasluži naše zaupanje in podporo," je še dejal Pittella, kot so sporočili iz S&D.

Evropska poslanka Elisa Ferreira, govorka skupine za področje gospodarskih in finančnih zadev, pa je dodala, da so v S&D že februarja 2012 pripravili poročilo, ki razkriva, da v EU zaradi davčnih utaj, davčnih prevar in agresivnega načrtovanjadavčne politike vsako leto izgubimo tisoč milijard evrov. "Zdaj je čas za ukrepanje," je bila odločna.