marijana, roberto, bojan krstić Svet24.si

Divjanje krivo za smrt Bojana, Marijane in njunega...

dart Svet24.si

Jutri zgodaj zjutraj se bo zgodil armagedon

20170330-00770088 Necenzurirano

Zakaj je morala čez noč oditi direktorica ...

kmetic pirc musar fb Reporter.si

Kaj se je predsedniška kandidatka Nataša Pirc ...

roglic 22 Ekipa24.si

Kaj hudiča se gredo? Nov, hud napad na Rogliča! ...

meghan Markle Odkrito.si

Nekdanji zaposleni trdijo, da je Meghan zelo slaba...

ilka stuhec Ekipa24.si

Groza, kriki strahu in... užitka! Kaj je naredila...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Scholz: G7 združuje vera v demokracijo in pravno državo

Deli na:
Scholz: G7 združuje vera v demokracijo in pravno državo

Nemški kancler Olaf Scholz - Foto: Profimedia

Nemški kancler Olaf Scholz je danes na vrhu G7 izrazil optimizem, da bodo države skupine našle skupne odgovore na energetsko krizo, ki je posledica vojne v Ukrajini in s tem povezanih gospodarskih sankcij proti Rusiji. Ruski predsednik Vladimir Putin po oceni nemškega kanclerja ni pričakoval takšne enotnosti držav G7, EU in Nata.

"Združuje nas naš pogled na svet, naša vera v demokracijo in pravno državo," je danes po prvih sestankih v okviru vrha v dvorcu Elmau v Bavarskih Alpah dejal Scholz. Pri tem je poudaril, da so države G7 "dobra skupnost za oblikovanje skupnih odgovorov na izzive našega časa", poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Po kanclerjevi oceni je bilo pomembno odločno in enotno ukrepanje že na samem začetku ruske agresije. "Z gotovostjo lahko rečemo, da Putin tega ni pričakoval in da ga zaradi tega še vedno boli glava," je dejal in izpostavil, da je današnji raketni napad na Kijev še en pokazatelj tega, kako brutalna je Putinova vojna.

"To dokazuje, da je prav, da stopimo skupaj in podpremo Ukrajince pri obrambi njihove države, demokracije in pravice do samoodločbe," je bil odločen Scholz.

Nemški kancler je povedal tudi, da je imel zjutraj zelo uspešne dvostranske pogovore s predsednikom ZDA Joejem Bidnom, s katerim sta se strinjala, kako je treba v zvezi s stanjem v Ukrajini ukrepati. "Nemčija in ZDA bosta vedno delovali skupaj, ko bo šlo za vprašanja varnosti Ukrajine," je dejal Scholz in podčrtal, da je bilo tako že od začetka in da bo tako tudi v prihodnje, še navaja dpa.