20221003-01170936 Svet24.si

VIDEO: Hribarjeva tako ostro nad Janšo, da so ...

Ragnitz, neznan plin Svet24.si

FOTO: Alarm streljaj od slovenske meje, na nebu se...

Branko Marinič Necenzurirano

Župan skriva, komu je prodal zemljo, ki jo ...

boris tomasic lasko Reporter.si

Janševe kritike bi kar »hitro pospravil«: ...

milovic Ekipa24.si

Kaaaj?! Nogometašice Olimpije v prvi ligi slavile...

Anamarija snemanje Njena.si

Koliko ur na dan snemajo Exatlon?

slovenija kosarka Ekipa24.si

O, ne! Poškodba enega ključnih igralcev ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Golob dosegel dogovor z Nemci: slovenski tanki gredo v Ukrajino, Slovenija dobi nemške transporterje

Deli na:
Golob dosegel dogovor z Nemci: slovenski tanki gredo v Ukrajino, Slovenija dobi nemške transporterje

Nemški kancler Olaf Scholz - Foto: STA

Slovenski premier Robert Golob je danes v telefonskem pogovoru z nemškim kanclerjem Olafom Scholzem dosegel dogovor za izmenjavo vojaških vozil - 28 slovenskih tankov tipa M55S bo šlo v Ukrajino, 40 nemških transportnih vozil pa v Slovenijo, so danes sporočili iz premierjevega kabineta.

Slovenija naj bi tako iz Nemčije dobila "35 težkih 8x8 nakladalnih tovornjakov in pet težkih 8x8 vodnih cistern", so zapisali v sporočilu za javnost.

Kot so izpostavili v kabinetu, je bil dogovor sprejet "v duhu solidarnosti z ukrajinskim narodom", ki se sooča z rusko agresijo, hkrati pa bo "ta krožna izmenjava okrepila tudi obrambno sodelovanje med Slovenijo in Nemčijo".

Državi sta se sicer pred meseci pogovarjali tudi o možnosti, da bi Slovenija Ukrajini namenila svoje tanke tipa M84, Nemčija pa bi ji v zameno zagotovila svoje modernejše tanke, a do tega dogovora zaenkrat očitno ni prišlo.Današnji telefonski pogovor med Golobom in Scholzem je bil sicer nadaljevanje njunega dialoga, ki se je začel ob obisku slovenskega premierja v Berlinu 12. julija. Kot pojasnjujejo v Golobovem kabinetu, sta voditelja izmenjala poglede na energetsko krizo in možne ukrepe s strani EU, da bi omilili sedanje visoke cene in podprli zmanjšanje povpraševanja po plinu in elektriki.

Izpostavila sta potrebo po hitrem odzivu EU in solidarnosti med državami članicami. V zvezi s tem je predsednik vlade izrazil zaskrbljenost zaradi volatilnosti cen elektrike, ki ima lahko resne posredne učinke na preostalo gospodarstvo, tudi prek inflacije. Pozval je k takojšnji uvedbi ustreznih tržnih varovalk, so sporočili iz Golobovega kabineta.

Slovenski premier in nemški kancler sta poleg tega razpravljala tudi o položaju na Zahodnem Balkanu ter se zavzela za jasno evropsko perspektivo držav te regije. Golob je izpostavil, da je širitev EU najboljše jamstvo za varnost, stabilnost in napredek v regiji. Zavzel se je tudi za to, da bi voditelji članic EU že v prihodnjih mesecih obravnavali predlog, da se Bosni in Hercegovini podeli status kandidatke za članstvo v EU, so še sporočili iz premierjevega kabineta.