državna meja Svet24.si

Italija bi prekinila schengenski sporazum s ...

jesenice alge Svet24.si

Madež na Savi Dolinki je naraven pojav

nov ct aparat, Pavel Berden in Dimitrij Kuhelj Necenzurirano

Bolniki v UKC Ljubljana ostajajo brez preiskav. ...

koscek erika Reporter.si

Poslovne skrivnosti partnerja Erike Žnidaršič: ...

kidd doncic Ekipa24.si

Kakšno je najnovejše zdravstveno stanje Luke ...

Barron pred nekaj meseci .. Odkrito.si

Barron Trump - Za to je zaslužna slovenska kri!

sveca Ekipa24.si

V hudi prometni nesreči na primorski avtocesti ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Sandersovi podporniki razgrajali in celo grozili s smrtjo

Deli na:
Sandersovi podporniki razgrajali in celo grozili s smrtjo

Foto: Getty Images

V središču pozornosti ameriških predsedniških volitev so trenutno prizadevanja republikanske stranke, da se poenoti za svojim kandidatom Donaldom Trumpom, vendar kot kažejo dogodki na državni konvenciji konec tedna v Nevadi, bodo imeli podobne težave tudi demokrati. Konvencijo so prekinili zaradi nasilja.

Na strankarskih zborovanjih v Nevadi je februarja zmagala Hillary Clinton, delegate za nacionalno konvencijo stranke konec julija v Philadelphii pa so dejansko delili konec tedna na državni konvenciji demokratov Nevade v hotelu in igralnici Paris.

Podporniki senatorja iz Vermonta Bernarda Sandersa so se počutili izigrane in so svoje nezadovoljstvo izrazili z metanjem stolov in steklenic, pri čemer so jo skupile tudi starejše gospe, ki podpirajo Hillary Clinton. Varnostna služba hotela je dvorano potem izpraznila, konvencija pa se je končala z 20 delegati za Clintonovo in 15 delegati za Sandersa. Ti bodo julija potovali v Philadelphio.

Sandersovi podporniki so želeli iztržiti več delegatov, vodstvo stranke Nevade pa jih je veliko izločilo iz igre zaradi tehničnih razlogov. Nekateri menda niso bili do roka registrirani kot demokrati. Mlade Sandersove podpornike je to zelo razjezilo in sedaj policija preiskuje prijave grožnje s smrtjo predsednici demokratov Nevade Roberti Lange.

Vodstvo stranke Nevade je v ponedeljek nacionalnemu vodstvu poslalo opozorilno pismo z napovedjo, da bodo Sandersovi delegati morda skušali ušpičiti kaj podobnega tudi v Philadelphii. Dogajanje v Nevadi napoveduje možnost hujših težav pri poenotenju stranke za Clintonovo, kot se je pričakovalo doslej.

Vendar pa demokratski analitiki izpostavljajo številke, ki pravijo, da ima Clintonova trenutno precej višjo podporo med demokratskimi volivci, kot jo je imel leta 2008 v takšnem času Barack Obama. Sanders je po zveznih državah zmagoval izključno zaradi podpore neodvisnih volivcev, Clintonova pa je ohranila zvestobo članov stranke.

Razdor v demokratskih vrstah razpihuje Trump, ki trdi, da bo novembra spravil na svojo stran veliko Sandersovih volivcev. Sandersa je včasih imenoval "Nori Bernie", sedaj pa tarna nad tem, kako grdo se do njega obnaša vodstvo demokratske stranke. Poleg tega Trump Clintonovo napada po scenariju, ki ga uporablja Sanders.

Trump občasno namiguje, da bo povišal minimalno plačo, dokler ga prestrašeni republikanci ne prosijo, naj neha. Potem napoveduje višje davke za bogate, dokler spet ne zagovarja nižjih. Clintonovo pa dosledno napada, da je prevelik jastreb v zunanji politiki in da bo znova zakuhala kakšno vojno. Čeprav obenem sam zagovarja širitev jedrskega orožja po svetu.

Trump tako kot Sanders nasprotuje mednarodnim trgovinskim sporazumom, kar spet plaši republikance, za katere je prosta trgovina temeljna ideologija stranke. Prav tako pa napada Clintonovo, da je v žepu velikih bank Wall Streeta.

Trump preplašene republikance miri s trditvijo, da bo spremenil pravila igre. Večina zveznih držav je bila doslej v ZDA zanesljivo v taboru ene ali druge stranke, v igri za odločitev o zmagi na predsedniških volitvah pa jih je le peščica. Nekoč cvetoč industrijski srednji zahod je bil doslej v rokah demokratov, Trump pa sedaj računa, da bo tam našel dovolj jeznih belih volivcev za končno zmago.

Pri tem gre za države kot so Ohio, Wisconsin in Michigan, pa tudi Pensilvanija na vzhodu. Vendar pa ima ta strategija dve rezili. Republikanci v državah z velikim deležem Latinoameričanov, kot je Arizona, se bojijo, da bodo potem te države zaradi Trumpa prestopile v demokratski tabor.

Zadnje ankete v državi Georgii, ki kažejo, da sta Trump in Clintonova statistično izenačena, so presenetljive. Tako kot na drugi strani podobne ankete v Pensilvaniji.