nevihta, strele Svet24.si

Maj prinaša plohe in nevihte. V teh krajih bo ...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

hisa brglez-pl016 Reporter.si

Hiše, avti in bančni računi evropskih ...

doncic Ekipa24.si

Kakšen odgovor Luke! Je kdo dvomil vanj? Vsem je ...

marko in jerneja Njena.si

Poroka na prvi pogled: Trk realnosti takoj po ...

crypto.com arena Ekipa24.si

Sramota leta! V LA-ju skušali takole provocirati ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

"Supertorek": Demokrati in republikanci izbirajo predsedniške kandidate v 11 zveznih državah

Deli na:
"Supertorek": Demokrati in republikanci izbirajo predsedniške kandidate v 11 zveznih državah

Foto: Getty Images

V ZDA bodo volivci demokratske in republikanske stranke ter ponekod tudi neodvisni danes izbirali predsedniške kandidate obeh največjih političnih strank v enajstih zveznih državah, demokrati pa še v Ameriški Samoi. Demokrati bodo prav tako začeli volitve demokratov na tujem, ki bodo trajale do 8. marca.

Republikanci in demokrati bodo imeli strankarska zborovanja ali volitve v Alabami, Arkansasu, Georgii, Massachusettsu, Minnesoti, Oklahomi, Tennesseeju, Teksasu, Vermontu in Virginiji. Samo republikanci bodo izbirali na Aljaski, samo demokrati pa v Koloradu. Strankarske volitve in zborovanja se bodo za demokrate končali 14. junija v prestolnici Washington, za republikance pa že 7. junija v Kaliforniji, Montani, Novi Mehiki, New Jerseyju in Južni Dakoti.

"Supertorek", ki tradicionalno pride po peščici uvodnih držav (Iowa, New Hampshire, Nevada, Južna Karolina), je bil v preteklosti večinoma odločilen. Kandidati v prvih državah preizkušajo teren in skušajo ugotoviti, ali bodo imeli dovolj denarja in podpore za nastop na supertorku.

Tudi letos sta se obe stranki doslej že otresli viška kandidatov, ki niso videli poti naprej, vendar pa letošnje strankarske volitve niso tradicionalne, za kar je na republikanski strani poskrbel uspeh newyorškega milijarderja Donalda Trumpa, ki glede na ankete vodi v vseh enajstih državah razen v Teksasu.

Demokrati imajo v igri le še dva kandidata, ki lahko računata na osvojitev nominacije in če se bodo napovedi anket uresničile, bo pot naprej za senatorja iz Vermonta Bernarda Sandersa precej težka. Ankete mu napovedujejo veliko zmago le v domačem Vermontu, v večini preostalih držav je v odločni prednosti Hillary Clinton, izid pa je negotov morda le še v Massachusettsu, Minnesoti in Oklahomi.