stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

hezonja Ekipa24.si

Sramoten izpad! Hrvaški reprezentant in član ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

jankovic hokej Ekipa24.si

Velike spremembe v zmajevem gnezdu! Novo ime ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Sanader zavrača vse obtožbe za vojno dobičkarstvo in prejemanje provizije od Hypo banke

Deli na:
Sanader zavrača vse obtožbe za vojno dobičkarstvo in prejemanje provizije od Hypo banke

Foto: Reuters

Nekdanji hrvaški premier Ivo Sanader je danes ob koncu sojenja v združenih primerih Hypo in Ina-Mol nastopil pred sodiščem. Znova je zanikal obtožbe za vojno dobičkarstvo in prejemanje nezakonite provizije v primeru Hypo, za kazenski pregon pa je obtožil svojo naslednico na položaju predsednice vlade in stranke Jadranko Kosor.  

Sanader je zanikal tudi trditve tožilstva, da je kot pomočnik zunanjega ministra Mateja Granića prejel pol milijona evrov nezakonite provizije od Hypo Alpe Adria banke med pogajanji o posojilu za hrvaško diplomacijo sredi 90. let prejšnjega stoletja, ko je bila Hrvaška v vojni.

Kot absurdno je ocenil obtožbo, da bi prejel provizijo, saj, kot je dejal, kot takratni pomočnik ministra sploh ni imel priložnosti, da bi osebno sprejemal odločitve. Poudaril je, da je celotna pogajanja s Hypo banko vodil njegov takratni šef Granić, ki je tudi podpisal pogodbo o posojilu s koroško banko.

"Očitno je, da je nekdo prejel provizijo, a to nisem bil jaz," je še dejal Sanader, ki je zavrnil tudi obtožbe, da bi kot pomočnik ministra lahko zagotovil Hypo banki boljši položaj na hrvaškem trgu.

"Tudi če bi prejel provizijo, ki je nisem, ne bi šlo za vojno dobičkarstvo," je še izjavil Sanader, ki je posebej ostro kritiziral del obtožnice, ki ga bremeni na podlagi retroaktivnega zakona o nezastaranju vojnega dobičkarstva.

"V internih krogih ta zakon imenujejo lex Sanader," je povedal bivši premier, ki je pojasnil, da je očitno on edini vojni dobičkar na Hrvaškem. Med drugim je omenil, da je bil zaradi zaslug v času oblikovanja hrvaške države nagrajen tudi z vojaškim činom rezervnega polkovnika.

Zatrdil je, da je celoten postopek sprožila njegova naslednica na čelu vlade in HDZ Kosorjeva, ki je sodelovala s tožilstvom in hujskala priče, naj ga bremenijo.



Sanader je zavrnil tudi navedbe tožilstva, da se je njegovo premoženje povečalo po prejetju domnevne provizije. Sicer pa danes ni želel odgovarjati na vprašanja tožilstva, medtem ko njegovi odvetniki in sodnik Ivan Turudić niso imeli dodatnih vprašanj.

V nadaljevanju današnje obravnave bodo poslušali posnetke Sanaderjevih izjav preiskovalcem urada za boj proti korupciji in organiziranemu kriminalu (Uskok).

Gre za Sanaderjeve izjave od srede julija lani, potem ko ga je avstrijsko pravosodje izročilo Hrvaški. Bivši premier je bil dobrega pol leta v priporu v Salzburgu, potem ko so ga na podlagi mednarodne tiralice prijeli decembra 2010.

Sanader bo v torek nastopil tudi v drugem delu obtožnice, ki ga bremeni prejetja deset milijonov evrov podkupnine od madžarske energetske družbe Mol v zameno za to, da bi hrvaška vlada prepustila upravljavske pravice v podjetju Ina madžarskim partnerjem med pogajanji leta 2008 in 2009.

Za sredo in četrtek so napovedane sklepne besede obrambe in tožilstva, prvo razsodbo proti Sanaderju pa je moč pričakovati v petek. Proti Sanaderju je vloženih pet obtožnic, poteka pa še nekaj preiskav zaradi suma korupcije ter zlorabe položaja in pooblastil.