pokol-v-šoli-vladislava-ribnikarja, obletnica-pokola Svet24.si

Srbija pred obletnico krvavega poboja v beograjski...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

hisa brglez-pl016 Reporter.si

Hiše, avti in bančni računi evropskih ...

doncic Ekipa24.si

Kakšen odgovor Luke! Je kdo dvomil vanj? Vsem je ...

Brigita Langerholc Njena.si

Brigita Langerholc se je z družino preselila na ...

sekulic slovenija af Ekipa24.si

Tole je očitno menjava za Mika Tobeyja! Američan...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Hrvaška bo težko izterjala denar od Sanaderjevih podkupnin

Deli na:
Hrvaška bo težko izterjala denar od Sanaderjevih podkupnin

Foto: Reuters

Nekdanji hrvaški premier Ivo Sanader mora v skladu s pravnomočno sodbo v državni proračun vrniti 10,5 milijona evrov podkupnine, ki jo je prejel v primerih Hypo in Mol. Kot danes ocenjuje Jutranji list, bo država težko v predvidenem roku, 15 dni po pravnomočni sodbi, dobila vrnjen denar.

Sanaderjevo celotno premoženje je blokirano na podlagi obtožnice v primeru Fimi-media, v katerem tožilstvo bivšega premiera bremeni, da je državni proračun oškodoval za približno dva milijona evrov. Sanader je bil marca letos v korupcijskem primeru Fimi-media na prvi stopnji obsojen na devet let zapora.

Omenjeni časnik še navaja, da imajo člani Sanaderjeve družine na računih v različnih bankah blokiranih približno 850.000 evrov, več kot milijon evrov pa naj bi bile vredne umetnine, ki so jih zaplenili pri Sanaderjevih. Blokiranih je tudi več nepremičnin v Zagrebu in ob jadranski obali, ki so v lasti nekoč politično najmočnejše družine na Hrvaškem.

V primeru Hypo mora Sanader vrniti v državni proračun približno pol milijona evrov, bolj zapletena pa je zgodba z desetimi milijoni podkupnine od madžarskega Mola.


Strateški partner Ine je polovico spornega zneska nakazal na račun švicarskega podjetja hrvaškega podjetnika Roberta Ježića, ki je bil priča v postopku proti bivšemu premieru. Za drugo polovico podkupnine naj bi poskrbel Sanaderjev brat Flavio.

Ježič, nekoč tesen Sanaderjev prijatelj, je med postopkom leta 2012 obljubil sodniku, da bo denar vplačal v državni proračun, a tega ni storil. Če Ježić ne bo vrnil denarja, bo morala Hrvaška sprožiti dolgotrajni diplomatski postopek v Švici. Ovržba proti Ježiću ni mogoča, ker ni bil stranka v postopku, še pojasnjuje časnik.

Sanader je bil zaradi podkupovanja in vojnega dobičkarstva v primeru Hypo in Mol pravnomočno obsojen na osem let in šest mesecev zapora.

Proti njemu poteka sojenje tudi v primeru Planinska, vloženi pa sta še dve obtožnici zaradi malverzacij s prodajo elektrike v javnem podjetju Hrvatska elektroprivreda (Hep). V enem od teh primerov je na zatožni klopi tudi Ježić.