mlin Svet24.si

8-letnika skalpiralo na šolskem ogledu kmetije

medved, rjavi medved Svet24.si

Ministrstvo sledilo stroki: Letos bodo odstrelili ...

1701778337-dsc9818-01-1701778319724 Necenzurirano

"Kar sta na policiji počela Žakelj in Tonin, je ...

cernivceva 6a PL Reporter.si

Milijon in pol evrov vredne hiše gradbenega ...

620-24-reli1 Ekipa24.si

Grozljivka na reliju! Vsaj sedem mrtvih, 21 ...

marjetka-voglar-in-rudi-mlakar, poroka-na-prvi-pogled Njena.si

Rudi premagal vse ovire in zanetil ljubezen

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Samozavestni Cipras pričakuje volilno zmago Sirize

Deli na:
Samozavestni Cipras pričakuje volilno zmago Sirize

Foto: Reuters

Grški radikalni levičarski voditelj Aleksis Cipras, katerega stranka Siriza je favorit za zmago na nedeljskih parlamentarnih volitvah, si je sam sebi določil desetdnevni rok po zmagi na volitvah za ponovni dogovor glede finančne pomoči EU in Mednarodnega svetovnega sklada (IMF), za katero Cipras sicer meni, da škoduje šibkemu grškemu gospodarstvu.

V sredinem intervjuju za grško javno televizijo NET je vodja skrajno leve stranke Siriza dejal, da želi ponovno oceniti in zamenjati dogovor o finančni pomoči z novim dogovorom, ki bi stabiliziral državno gospodarstvo po petih letih krize.

37-letni Cipras je dejal, da bi bila njegova prva naloga po izvolitvi "izkoristiti kritično pomembnih deset dni pred vrhom EU 28. junija za iskrena in ostra pogajanja" glede finančne pomoči, ki jo je označil kot strup za grško gospodarstvo. Dodal je, da bi se morali evropski voditelji zavedati, da je politika varčevanja neuspešna.

Na včerajšnjem zadnjem predvolilnem zborovanju v središču Aten je Cipras obljubil, da bo sestavil vlado "vseh Grkov" in da njegova stranka predstavlja prihodnost za Evropo. "V ponedeljek bomo sestavili vlado za vse Grke... z Evropo in evrom," je več tisoč privržencem zagotovil Cipras, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"Ne memorandumu bankrotu. Da za evro in narodni načrt za gospodarsko okrevanje, ki bo ljudi varoval pred bankrotom," je še dejal radikalni levičarski voditelj.



Siriza naj bi se po napovedih na nedeljskih volitvah še dodatno okrepila in prejela okoli tretjino glasov. Stranka je na prvih predčasnih parlamentarnih volitvah 6. maja dosegla 17 odstotkov glasov in se zelo približala konservativni Novi demokraciji.

Nobena izmed teh dveh strank ne bo v nedeljo pridobila večine in bo za vladanje potrebovala koalicijske partnerje. Cipras je že zavrnil možnost sodelovanja z Novo demokracijo in socialistično stranko Pasok, ki sta Grčiji vladali 38 let in si delita odgovornost za varčevalne ukrepe.

Nova demokracija je prav tako obljubila, da se bo poskušala na novo dogovoriti o določenih delih dogovora za pomoč, da bi tako lahko spodbudili gospodarsko rast. A v primerjavi s Sirizo konservativci ne želijo enostransko zavreči reform, povezanih s finančno pomočjo, kot sta zmanjšanje minimalne plače ali poenostavitev postopkov zaposlovanja in odpuščanja zaposlenih.

Evropski voditelji so Grčiji zagrozili, da bo EU prenehala s pomočjo, če obljubljene reforme ne uspejo.