stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

anamarija lampic nico gross af Ekipa24.si

Slovenska zvezdnica z ostro kritiko smučarske ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

parfumi Ekipa24.si

Kamera ujela znanega in uglednega slovenskega ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Nekdanji člani Zlate zore razkrivajo »kazniva dejanja« stranke

Deli na:
Nekdanji člani Zlate zore razkrivajo »kazniva dejanja« stranke

Foto: Reuters

Grška neonacistična stranka Zlata zora je redno organizirala napade, med katerimi so se njeni člani vozili z motorji po ulicah in s palicami pretepali priseljence, razkrivajo pričanja nekdanjih članov stranke in poročilo tožilstva, ki so jih danes objavili grški mediji.

"Večkrat sem sodeloval v napadih, v katerih je sodelovalo od 50 do 60 motorjev, pri čemer sta bila na vsakem dva človeka. Tisti, ki je sedel zadaj, je imel palico z grško zastavo, s katero je udaril vsakega Pakistanca, ki ga je videl," je v pričanju na sodišču povedal nekdanji član neonacistične stranke.

Kot poročajo mediji, so pričanja dveh nekdanjih članov in poročilo preiskovalnega sodnika razkrili vrsto "kaznivih dejanj", ki naj bi jih zagrešila stranka.

Zlata zora je "striktno hierarhična struktura, njen vodja pa je vsemogočen in deluje po načelih, ki jih je uporabljal Hitler", je v poročilu zapisal namestnik tožilca vrhovnega sodišča Haralambos Vurliotis.

Kot piše v poročilu, so se napadi začeli leta 1987, njihova tarča so bili sprva priseljenci, nato pa tudi Grki. Člani stranke so opravili vojaško urjenje in so zagrešili na desetine kaznivih dejanj, med drugim tudi umore in poskuse umorov, še navaja poročilo.

Grška policija je minuli konec tedna aretirala ustanovitelja Zlate zore in pet vodilnih članov stranke po napetostih, ki so izbruhnile zaradi umora levičarskega glasbenika, za katerim naj bi stal podpornik Zlate zore. Policija danes nadaljuje preiskave prostorov stranke, kjer išče skrito orožje, poroča francoska tiskovna agencija AFP.