serbi Odkrito.si

"Kljub hudi bolezni v duši ostaja dobra stara ...

horoskop Svet24.si

Horoskop za četrtek, 17. januarja

ženska Petisvet.si

Rak je krik duše, ki vas prosi ...

smeti3 Svet24.si

Smeti odvrgel na travnik, a pozabil na položnice

Jelena Karleuša Svet24.si

Jelena Karleuša se je znašla v srbskem seks ...

Cara Delevingne Najstnica.si

Zaradi ene fotografije izgubila 100 tisoč ...

spela groselj Njena.si

Špela Grošelj blesti v zapeljivih kopalkah

Svet

Salvini gradi poljsko-italijansko os za "prenovo Evrope"

Deli na:
Salvini gradi poljsko-italijansko os za "prenovo Evrope"

Foto: Reuters - Italijanski notranji minister Matteo Salvini.

Italijanski notranji minister Matteo Salvini je včeraj po srečanju s poljskim kolegom Joachimom Brudzinskijem v Varšavi izpostavil, da bosta državi glavna akterja "nove evropske pomladi, ki bo vodila v preporod evropskih vrednot". Tudi poljska stran je izpostavila številne skupne točke med državama, poročajo tuje tiskovne agencije.

Po oceni Salvinija bi lahko Italija in Poljska predstavljali glavna akterja v novi evropski osi. "Ker se že leta v EU govori o nemško-francoski osi, delujeta naši državi na novi osi, ki bo Evropi vlila novo energijo," je dejal predsednik skrajno desne Lige.

Podpredsednik italijanske vlade je na skupni novinarski konferenci izpostavil še nekatera skupna stališča obeh držav na področju družine, razvoja, gospodarstva in migracij.

O skupnih stališčih je med drugim spregovoril tudi poljski premier Mateusz Morawiecki, čeprav se ni srečal s Salvinijem. Ocenil je, da državi delita številne kritike na račun Evropske unije, kot je na primer, da Bruselj diskriminira nekatere države članice.

Salvini se je v Varšavi sestal tudi s predsednikom vladajoče stranke Zakon in pravičnost (PiS) Jaroslawom Kaczynskim, s katerim sta spregovorila o sodelovanju na prihajajočih evropskih volitvah v maju.

Tako PiS kot Liga sta kritični do evropske begunske politike, a se stranki razlikujeta v svoji politiki do Rusije, do katere je Liga bolj prijazna. Stranki sicer nista članici iste evropske politične družine, Liga je del Evrope narodov in svobode, PiS pa del Evropskih konservativcev in reformistov.