Revija Reporter
Slovenija

Mednarodni škandal (2.) Cerar glede spornih izjav o Poljski daje samo pojasnila in ne uradni popravek

Ivan Puc

6. sep. 2017 6:00 Osveženo: 12:35 / 06. 9. 2017

Deli na:

Na izjave predsednika vlade Mira Cerarja za agencijo Bloomberg (25. avgusta) glede podpore evropskih sankcij zaradi poljske pravosodne reforme se je prejšnji teden odzvalo poljsko vele-poslaništvo v Ljubljani.

Na naše poizvedovanje o odzivu je konzul Rafał Budyta, vodja politično-ekonomskega in konzularnega oddelka, namreč odgovoril, da se je veleposlaništvo zaradi pojasnil obrnilo na kabinet predsednika vlade.

Iz njih »izhaja, da predsednik Vlade Republike Slovenije ni izrekel opozorila proti Vladi Republike Poljske pa tudi ni izjavil, da Slovenija podpira kakršne koli morebitne sankcije proti Poljski; objava je po vsej verjetnosti posledica novinarske interpretacije ali pa nevestnosti,« je zapisal konzul. Konzul je še dodal, da poljska stran kljub pojasnilu kabineta predsednika vlade od slovenske vlade pričakuje uradni popravek.

Obrnili smo se na kabinet premierja Cerarja z vprašanjem, ali je kabinet že posredoval ta uradni popravek, ki ga pričakujejo na poljskem veleposlaništvu, in kako se glasi. In odgovor? »Slovenska stran je glede intervjuja premiera dr. Cerarja za Bloomberg poljski strani po diplomatski poti že prenesla vsa potrebna pojasnila. Premier dr. Cerar je poglede glede vprašanja vladavine prava sicer dodatno osvetlil tudi v svojem govoru ob otvoritvi Strateškega foruma Bled 2017, objavljenem na spletni strani Vlade Republike Slovenije.«

Naj spomnimo: Cerar je v pogovoru za Bloomberg posvaril pred početjem poljske vlade: »Opažamo procese, ki ogrožajo vladavino prava … Če bi kdo resno ogrozil vladavina prava v Evropi, bi Slovenija podprla sankcije, če bi bile potrebne.«