hiša 5 Svet24.si

(Foto) Tako lepe hiše bodo dobili namesto ...

Shonda Rhimes Svet24.si

Shonda Rhimes zaradi groženj prisiljena v selitev

sergej racman Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. ...

klemen jaklic ustavno sodisce Reporter.si

Branilec Janeza Janše: takšne argumente najde ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

poroka-na-prvi-pogled, 3 Njena.si

Poroka na prvi pogled: Katja za kratek čas ...

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Salvini: Do konca junija bo znano, ali se bo italijanska vlada obdržala

Deli na:
Salvini: Do konca junija bo znano, ali se bo italijanska vlada obdržala

Luigi di Maio (levo) in Matteo Salvini sta v zadnjem času v slabih odnosih. - Foto: Reuters

Italijanski notranji minister Matteo Salvini je danes povedal, da bo odločitev o obstoju italijanske vlade znana do konca junija. V ponedeljek je namreč italijanski premier Giuseppe Conte zagrozil z odstopom, če se Salvinijeva Liga in populistično Gibanje pet zvezd ne bosta nehali prepirati.

Conte je v ponedeljek od obeh strank zahteval, da se odločita in mu sporočita, ali nameravata še naprej slediti koalicijski pogodbi. V nasprotnem primeru "bom preprosto vrnil svoj mandat", je dodal.

Salvini je že pred koncem premierjeve novinarske konference zagotovil, da je pripravljen nadaljevati delo v vladi, navajajo tuje tiskovne agencije.

V današnji izdaji italijanskega časnika Corriere dela Sera pa je zagotovil, da ni nikoli želel končati sodelovanja v vladi, niti pred niti po evropskih volitvah. "Vendar vztrajam: kar šteje, so dejanja," je poudaril.


"Bomo videli do konca junija," je dejal glede obstanka italijanske populistične vlade.

Salvini, ki je tudi podpredsednik vlade, sicer želi več avtonomije za dežele na severu Italije, kjer vlada njegova stranka. Poleg tega si prizadeva za občutno znižanje davkov in ostrejša pravila na področju priseljevanja.

Koalicijsko Gibanje pet zvezd več zahtevam skrajno desne Lige nasprotuje. A je vodja gibanja in podpredsednik vlade Luigi Di Maio predlagal koalicijski vrh, na katerem bi zgladili spore. Tudi on se je že v ponedeljek zavzel za nadaljevanje sodelovanja.

Opazovalci so pričakovali, da se bodo spori po evropskih volitvah konec maja pomirili, a so se še bolj poglobili. Razmerje moči med strankama se je na volitvah obrnilo na glavo. Gibanje je prejelo le 17 odstotkov glasov, medtem ko jih je Liga zbrala 34 odstotkov. Na parlamentarnih volitvah lani je bilo razmerje ravno obratno. Gibanje je takrat podprlo 32 odstotkov volivcev, Ligo pa 17 odstotkov.