nostradamus Dobra karma

Nostradamus koronavirus napovedal že leta 1555!?

8bc81a5187af8fa9da5efc0dbcdc8de1 Svet24.si

"Rada te imam do lune," sporočila očetu svojih ...

pahor jansa bobo1 Reporter.si

Pustna povorka pri Pahorju: bodo vodje poslanskih ...

temperatura, bolezen, vročina Svet24.si

Slovenska turistka zbolela na smučanju v Italiji!...

Necenzurirano prenos Necenzurirano

To so poslovneži, ki se rešujejo milijonskih ...

Domen Kumer Njena.si

Zaradi Domna Kumra jokala kot dež

vatroslav in valentina Njena.si

Ljubezen na vasi: Razkošno praznovanje ...

Magazin

V Italiji bodo 25. marca praznovali dan Danteja Alighierija

Deli na:
V Italiji bodo 25. marca praznovali dan Danteja Alighierija

Botticellijev portret Danteja Alighierija. - Foto: Wikimedia

Italijanska vlada je na predlog ministra za kulturo in turizem Daria Franceschinija potrdila direktivo, da bodo v Italiji 25. marca obeleževali dan, posvečen italijanskemu pesniku Danteju Alighieriju, je poročala italijanska tiskovna agencija Ansa. Dan bodo poimenovali Dantedi.

"Vsak 25. marec, na dan, ki ga strokovnjaki prepoznavajo kot začetek popotovanja v onostranstvo v Božanski komediji, bomo praznovali Dantedi. Dan bo namenjen obeleževanju spomina na Danteja v Italiji in po svetu s številnimi pobudami, pri katerih bodo sodelovale šole, fakultete in kulturne institucije," je pojasnil Franceschini.

Spomnil je, da bo Italija prihodnje leto obeležila 700. obletnico Dantejeve smrti in da so v teku že številni projekti, s katerimi se bodo poklonili velikemu italijanskemu pesniku. Franceschini je sklenil, da je Dante simbol za stvari, ki združujejo Italijane: "Dante je združena država, Dante je italijanski jezik, Dante je sama ideja Italije."

Vlado so pri odločitvi o uvedbi Danteju posvečenega dne pozdravili tudi številni intelektualci, strokovnjaki in predstavniki pomembnih italijanskih kulturnih institucij, še navaja Ansa.

Dante Alighieri (1265-1321) se je rodil v Firencah. Kot privrženec belih gvelfov je bil politično dejaven v Firencah. Ko so leta 1301 oblast prevzeli papeževi privrženci - črni gvelfi, so ga leta 1302 obsodili na denarno kazen, nato še na smrt na grmadi. Preostanek življenja je preživel v izgnanstvu po različnih mestih, med drugim v Veroni in Ravenni, kjer je umrl. Njegovo glavno delo je alegorična pesnitev Božanska komedija.

loading...
Loading...