Revija Reporter
Svet

Ruski zunanji minister: Brez dokaza so nas obtožili, da se vpletamo v volitve

STA

31. okt. 2017 11:40 Osveženo: 11:40 / 31. 10. 2017

Deli na:

Ruski zunanji minister Sergej Lavrov je danes ponovil, da ni dokazov o ruskem vpletanju v lanske ameriške predsedniške volitve, potem ko so v Washingtonu v ponedeljek obtožili prve osebe v preiskavi morebitnega vpletanja, ki jo vodi posebni tožilec Robert Mueller, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"Obtožili so nas, da smo se vpletli ne samo v ameriške volitve, ampak tudi v druge, brez kančka dokaza," je dejal Lavrov v Moskvi.

Na srečanju združenja evropskih podjetij je Lavrov še dejal, da lahko "včasih nepredvidljiva" dejanja trenutne ameriške administracije povzročijo "resen strah". Pri tem je namignil na grožnje, ki so se pojavile glede severnokorejske krize, ter odnos ameriškega predsednika Donalda Trumpa do jedrskega dogovora z Iranom.

Rusija je v preteklosti že večkrat zanikala domneve, da so se vmešali v lanske ameriške volitve. V ZDA so v ponedeljek v okviru preiskav ruskega vpletanja obtožili nekdanjo vodjo Trumpovega volilnega štaba Paula Manaforta in njegovega poslovnega kolega Ricka Gatesa pranja denarja in zarote proti ZDA. Oba sta krivdo zanikala, sodišče pa jima je odredilo hišni pripor.

Predvidoma ta teden naj bi spletni giganti Facebook, Google in Twitter ameriškemu kongresu priznali, da je bil vpliv ruskih virov v času volilne kampanje lani večji, kot so sprva pričakovali. Pri tem gre predvsem za vsebino, ki so jo podprli ruski viri, njen namen pa je bila manipulacija ameriške politike, so poročali ameriški mediji.