Revija Reporter
Svet

Ukrajina svari Avstrijce pred ruskim vmešavanjem v volitve: Sedaj ste vi na vrsti

STA

18. jun. 2017 6:00 Osveženo: 10:03 / 09. 8. 2017

Deli na:

Ukrajinski zunanji minister Pavlo Klimkin je v pogovoru za avstrijski tednik Profil posvaril pred ruskim vpletanjem v avstrijske parlamentarne volitve jeseni letos.

"Rusija se je agresivno in neprikrito vmešavala v predvolilne bitke. Sedaj je na vrsti Avstrija," je dejal Klimkin.

Dodal je, da je Avstrija pomembna za ruskega predsednika Vladimirja Putina, ki vidi možnost, da prek nje oslabi evropski projekt. Rusija bi se lahko po Klimkinovih besedah v avstrijsko notranjo politiko vmešala prek dotoka denarja ali prek lažnih novic, propagande in kibernetske vojne. "Rusija je žal zelo dobra pri razvoju hibridnega bojevanja. Računam z resnimi ruskimi manevri motenja avstrijske predvolilne tekme (...) Za Kremelj ne veljajo nobena pravila," je še dejal Klimkin.

"Rusija vodi hibridno vojno proti nam, z običajnimi in neobičajnimi metodami," je še dejal vodja ukrajinske diplomacije. "Danes številni državljani ne vidijo nobene grožnje, a tako je bilo tudi v Ukrajini pred petimi leti," je dodal in Evropi priporočil, naj se uči iz napak Ukrajine. "Pozorno poslušajte, kaj pravi Rusija, ne v obraz, ampak za hrbtom."

Parlamentarne volitve bodo v Avstriji 15. oktobra.